Peynir Nasıl Yapılır

Peynir Nasıl Yapılır, Peynir, tarihi çok eskilere kadar dayanan bir yiyecektir. En eski arkeolojik bulgulara göre peynir yapılmasına dair bulunan bilgiler MÖ 5.000 yıllarına ait olup, günümüzdeki Polonya ülkesinde meydana çıkarılmıştır. Ancak peynirin çıkış noktaları ise Orta Asya, Orta Doğu veya Avrupa olarak tahmin edilir.

Kahvaltı yemeklerinin vazgeçilmez ana unsuru, diğer bazı yemeklerin ise bazen temel unsuru (Kaşarlı pide) bazen de yardımcı ögesi (Peynirli makarna, kaşarlı domates çorbası, peynirli kadayıf tatlısı gibi).
Peynir geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren ve hemen hemen bütün kültürler içerisinde var olan çok önemli bir temel besin kaynağıdır. Çok çeşitli türleri ile önemli bir besin kaynağı olan peynir nasıl yapılır?

Yazımızda peynirin nasıl yapılacağı hususunda bilgiler sunacağız.

Maya ile Peynir Nasıl Yapılır?

  • 5 litre süt
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • Yeteri kadar tuz
Yapılışı: Süt önce bir tencerede ocak üzerinde kaynatılıp, daha sonra vücut ısısı sıcaklığına kadar (37-38 derece) ılımaya bırakılır. Sütün ısısı bu dereceye indikten sonra, peynir mayası katılarak karıştırılır. Tencerenin ağzı kapakla kapatılıp, bez örtüyle her tarafı bir güzel sarılır. Hareket etmeyecek bir yerde 6 saat süreyle beklemeye alınır. Bu süre geçtikten sonra, mayalanarak kesilmiş olan süt bir torbaya alınarak, delikli kevgirin üstüne konulur burada 4-5 saat süreyle suyunun süzülmesi beklenir.
Suyu süzüldükten sonra elde edilen peynir peltesinin üzerine bir ağırlık konarak hem daha çok süzülmesi sağlanır hem de kalıp haline getirilir. Peynir peltesi üzerindeki bu ağırlık en az 3-5 saat kalır. Daha sonra tuzlanıp salamura edilir ve dolaba kaldırılır.

Bu şekilde maya ile elde edilen peynirin olgunlaşması ve peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığına yakalanmamak için 1 ile 3 arasında bekledikten sonra tüketilmesi gerekiyor.

Sirke ile Peynir Nasıl Yapılır?


Bu defa peynir yapımında maya yerine sirke kullanacağız. Sirkeyle peynir yapmak için kullanacağımız süt kaynatıldığından daha güvenilir, zira bu daha sağlıklı. Peynir hastalığı brusella'dan korunmak için normal mayayla yapılan peynirin 1-3 ay (Değişik görüşler vardır.) salamura edilerek bekletmek gerekiyor. Ancak sirkeyle yapılan peyniri gönül rahatlığıyla hemen tüketebiliriz. Sirkenin kokusu ve tadı hiç hissedilmiyor, bu peynir çok lezzetli oluyor.

Peynir için Kullanılacak Malzemeleri

  • 5 litre süt,
  • 2 yemek kaşığı tuz,
  • 8 yemek kaşığı sirke,
Yapılışı: süt ocakta kaynamaya başlayınca içine tuz atılıp karıştırılır, ardından sirke katılarak karıştırılır, kaynayan sütün içinde peynir parçaları sütten ayrılarak, sarı su çıkıncaya kadar 1-2 dakika sütü kaynatmaya devam edilir. Suyundan ayrılan peynir parçaları süzgece serilmiş bir tülbent içine suyuyla beraber kepçeyle dökülür. Tülbent uçları kıvrılarak toplanır ve sıkılır, üstüne ağır bir şey preslenir. Birkaç saat (Takriben 7-8 saat) sonra peynir tülbentten çıkarılıp, servis edilir. Peyniri taze olarak sevenler için bu peynir, tam ağzına layıktır.
20.01.2024 13:13:29
Peynir Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Peynir Nasıl Yapılır"
Merhaba dışarda satın aldığımız bazı peynirlerin içerisinde zararlı maddeler çıktı bakanlık bu peynirleri ifşa etti ancak artık piyasadaki peynirlere güvenimiz kaldı. Ben de sağlığımız için peynirimizi artık evde kendim yapmak istiyorum. Tarifi okudum ben doğal süt kullanıcam peynir yapmadan önce de sütü kaynatmalı mıyım? Ayrıca peynir mayasını nereden bulurum?
Ela su . 29.09.2018 10:03:41

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024