Peynir nasıl saklanır, peynirin sağlıklı, besleyici özelliğini kaybetmemesi ve uzun süre saklanması satın alam süreci ile başlamaktadır. Bu süreçte satın alınan yerin hijyeni, ambalajlama gibi birçok faktörler peynir saklama koşullarını etkilemektedir. Peynir Nasıl saklanmalı sorusuna vereceğimiz öncelikli cevap hangi peynir türü olmalıdır. Çünkü peynir türleri saklanma koşulları farklı farklıdır.
Peynir saklama koşullarını genelleme yapacak olursak arttı iki ile dört arası santigrat derecede, ışıksız ortamda, buzdolabı ortamında saklanmalıdır. Peynir uygun saklama koşullarında saklanamaz ise içeriğindeki kalsiyum, protein ve vitaminler bozulmalara uğrar ve bakteri üremesi artmaktadır. Sonuç olarak uygun saklama koşulları sağlanmayan peynirler insan sağlığına risk teşkil eden bir ürün haline gelmektedir.
- Mutlaka buz dolabında saklamalı.
- Sofrada bekletilmiş peynir ambalajlı peynire tekrardan geri karıştırılmamalıdır.
- Işıksız, artı iki ile dört arası sıcaklıkta saklanmalı.
- Son tüketim tarihi alırken kontrol edilmelidir.
- Peynir ambalajından çıkartılmış ise saklama kabına konulmalıdır.
- Beyaz peyniri kendi suyunda saklayınız.
- Özellikle beyaz peyniri oksijenden uzak tutulmalıdır.
- Peyniri kabından çıkartırken bıçak veya çatalın ıslak olmamasına önem gösteriniz.
- Beyaz peynir ve burgu peynir dışındaki peynirleri su ile yıkanıp sofraya koymayınız.
- Peynirleri derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
- Peynirler oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
- Oda sıcaklığında yapılan kahvaltı sonrasında kahvaltı için ayrılan artan peynirin saklama kabı içerisinde kısa sürede buz dolabına kaldırılmalıdır.
- Örgü peynir açıldıktan sonra streç ile sarılmalı veya hava almaz bir saklama kabı içerisinde buz dolabında muhafaza edilmelidir.
- Burgu peyniri salamura suyu içerisinde saklanmalıdır.
- Sürmeli peynir hava ile teması kesilmiş şekilde kendi suyunda kendi ambalajında muhafaza edilmelidir.
- Kaşar peynirleri küflenme yapabileceği için streç ile sarılmamalı.
Peynir nasıl saklanır sorusuna verebileceğimiz püf noktaları özetleyecek olursak, serin, ışıksız, hava ile teması kesilmiş, oda sıcaklığında olmayan ortamda saklamak gerekmektedir. Aksi taktirde peynirde küflenme, ekşime, renk değişikliği, lezzet bozukluğu gibi birtakım değişikler meydana gelecektir ve bu değişiklikler insan sağlığını tehdit eder durumdadır.