- 10 kilo doğal süt
- 3 kapak peynir mayası
- 150 gr.
Kaya tuzu
Peynir nasıl mayalanır
10 litre süt büyükçe bir tencerenin içine dökülür. Peynir yapılacak süt kaynatılmadan pastörize edileceği için 75 dereceye kadar ısıtılır. Kaynarsa sütün içerisindeki vitamin ve mineraller öleceğinden verimi azalır. Kısık ateşte süt ısıtılır ve süt 75 derece sıcaklığa ulastıktan sonra 10-15 saniye kadar pastörize olması için bekletilir. Dibi çabuk tutacağından sütü devamlı karıştırmak gereklidir. Sıvı derecesi ölçüm cihazıyla sütün derecesi ölçülür. Süt soğumaya bırakılıp 48 derece olunca içine 1 bardak yoğurt eklenir ve iyice karıştırılır. Süt mayalanması için 37 derece sıcaklığa düştüğünde peynir mayasından 3 kapak süte eklenir. Kesilmeye başlayan süt yavaş yavaş karıştırılır. 5-10 saniye ileri ve geri çok nazik hareketlerle karıştırmaya devam edilir. 1 saat sonra uygun bir bıçakla karelere ayrılır. Sonra jöle kıvamındaki peynir bir bez yardımı ile süzülür. İyice süzüldüğünde lülbent bezle iyice kalıp şeklinde sıkıştırılır ve üzerine uygun bir ağırlık konur.
Peynirler 4 saat kadar bekletilir. İri kaya tuzundan salamura hazırlanır. 1 lite suya 150 gr. Tuz eklenir ve bu karışımın içine yaptığımız peynirler konur.
Peynir nasıl mayalanır; peynir mayalamada en önemli nokta salamura süresidir. Çiğ sütten peynir yapıldığında olgunlaşması beklenmelidir. Salamurada bekletilen peynir olgunlaştıktan sonrası tüketilmelidir. Aksi taktirde Malta humması gibi hayvandan insana bulaşan öldürücü hastalığa yakalanma oranı çok yüksektir. Bu riske girmemek için süt kaynatılarakta peynir yapılabilir.