Peynir Helvası, birçok farklı yöreye ait olan peynir helvası damak tadına uygun lezzetiyle oldukça beğenilen farklı bir tatlı türüdür.
Peynir helvası İç Anadolu'da hoşmerim tatlısı olarak bilinirken Çanakkale yöresinde üzeri kızartılarak fırınlanmış olarak servis edilir. Oldukça lezzetli olan bu helvanın ana maddeleri un, irmik, şeker ve peynirdir.
Peynir helvasını yaparken en çok dikkat edilmesi gereken şey peynirin tuzsuz yağlı ve taze olması oldukça önemlidir. Bunun için peynir helvasının da genellikle taze inek peyniri, mozerella, dil peyniri, örgü peyniri, kaşar peyniri veya tuzsuz Hellim peyniri kullanılmaktadır. Peynir helvasının peynir tatlısından ayıran en büyük özelliklerden biri de
peynir helvasının içine nişasta konulmasıdır. Çünkü peynir helvası sürülerek yenilen akışkan bir lezzeti vardır.