Peynir Hastalığı

Peynir Hastalığı, bu hastalık halk arasında brusella olarak bilinmektedir. Fakat sadece bu isimlerle anılmaz farklı yörelerde farklı isimlerle bilinir. Peynir hastalığı çok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olmaktadır. Genellikle ilkbahar aylarında dağa fazla görülür. Çünkü ilkbahar aylarında peynir yapımına başlanır. Bundan dolayı yayılmaktadır.
Peynir hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşır ve gelişmişlik göstermiş bölgelerde daha fazla görülür. Enfeksiyon şeklinde yayılma gösterir. Birçok hayvan türünde var olan bu hastalık genellikle keçiden, inekten, koyundan, sığırdan direkt olarak temas yoluyla ya da hayvansal ürünlerden bulaşmaktadır. Hayvan sütünden, sütten yapılan dondurmadan, tereyağından bulaşabilir. Hayvanlardan süt almak için sağılırken hayvandan idrar bulaştığı zamanda peynir hastalığı bulaşabilir. Yaz aylarında yaylacılık faaliyetinde bulunan kişiler genellikle yetiştirdikleri hayvanların katıklarından beslenirler. Bu beslenme şekli her ne kadar doğal olsa da yaz sıcaklarında bakterilerin sıcakların etkisiyle çoğalmasından dolayı bulaşıcı olmaktadır. Bu rahatsızlık genellikle 10-30 yaşları arasındaki kişilerde daha fazla görülür. Fakat yaş aralığı haricinde bütün kişilerde görülebilir.

Peynir Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Peynir hastalığına yakalanan kişide genel belirtilerden ilki titreme ve üşüme belirtisidir.
  • Brusella hastasında şiddetli ateşlenme görülür ve ateşlenme 40 dereceye kadar yetişmektedir.
    Kontrol altına alınması gerekir.
  • Ateşlenmeyle birlikte şiddetli terleme gerçekleşir.
  • Kaslarda ağrı oluşur, eklem bölgelerinde de ağrı meydana gelmektedir.
  • Bu hastalığın diğer belirtisi kişide menenjit oluşturmasıdır. Peynir hastalığı tekrardan başka bir hastalığa neden olur.
  • Deride kızarıklık, deride döküntü belirtisi oluşturur.
  • Bu hastalık kişinin depresyona girmesine ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Peynir Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?


Peynir hastalığı tedavisi, hastalığın bilinen belirtilerinin başlamasıyla kontrol altına alınmalıdır. Bu rahatsızlığa yakalanan kişi şiddetli ateşlenme, üşüme ve terleme gibi belirtileri göz ardı etmeden hemen zaman geçirmeden Uzman bir doktora başvurmalıdır. Doktor tarafından gerekli tahliller ve testler yapılarak sonuçlar değerlendirilir. Gerekli görülürse çeşitli antibiyotik ilaçlarla tedaviye başlanır. Hastalığı tedavi etmek amacıyla birkaç tane ilaç bir arada kullanılabilir. Fakat hastalığa bağlı olan bakteriler hücrelerde gelişmeye devam eder. Uzman doktorun ön gördüğü antibiyotikler belirtilen sürede kullanılırsa hastalık kısa süre içerisinde yok olacaktır. Peynir hastalığı oluşumunun engellenmesi için en önemli husus hayvan sütünün iyi kaynatılarak tüketilmesidir. Bu sayede bu hastalığa yakalanma riski en aza iner.
20.01.2024 07:50:04
Peynir Hastalığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Hastalığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Peynir Hastalığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024