Peynir Besin Değeri

Peynir besin değeri, ham maddesi süt olan besin türüdür. Sütün mayalanıp sıkıştırılması ile elde edilmektedir. İnek, koyun ve keçi sütünden yapılan peynir ülkemizde genel anlamda vazgeçilmez bir besindir. Gerek kahvaltılık öğün olarak gerekse salata ve böbreklerin iç harcında yer almaktadır. Peynir besin değeri açısından oldukça zengin olduğundan ötürü bireyler tarafından sık tüketilen bir besindir.
Peynir her yöreye özgü olarak birden çok yapılış şekli ve çeşidi bulunmaktadır. Bu peynir çeşitleri arasında en çok tercih edileni ve peynir besin değeri bakımından en zengin olanı salamura peynir yani beyaz peynirdir.

Peynir besin değeri içerisindeki yağ ve tuz oranına göre değişiklik göstermektedir. Piyasada peynirler tam yağlı, yarım yağlı ve yağsız peynir olarak satılmaktadır. Bu peynir çeşitleri arasında yağ oranlarının az olması ile vücuda göstermiş olduğu yararda ona göre artış göstermektedir. Tam yağlı bir peynir ile yağsız peynir arasında neredeyse 200 kalori fark bulunmaktadır. Bu sebeple peyniri tüketirken az yağlı ya da yağsız peynirler tercih edilmelidir. Aksi taktirde ilerleyen zamanlarda bu durum şişmanlık ve kolesterol gibi hastalıkları tetikleyebilir. Peynir besin değeri açısından ne kadar önemli olursa olsun, tüketilme şekli bir kibrit kutusunu geçmemelidir. Çünkü her besinin fazlası zarar olduğundan ötürü peynirinde fazlası zararlıdır.

Peynir Besin Değeri

  • Kalori Değeri: Peynir kalorisi bakımından oldukça yüksek bir besin maddesidir.
    Kalori değerlerinin oluşumundaki en önemli ögeler protein ve yağdır. Peynirde yağ oranının artmasıyla birlikte kalori değeri de artmaktadır. Tam yağlı tam sert peynirin 100 gramı 400 kalori iken, tam yağlı yarı sert 100 gram peynirin kalori oranı 350 kaloridir.
  • Kolesterol Değeri: Peynirde kolesterol oranı çok düşük miktarda bulunur. Kolesterol oranı genellikle peynirin yağ oranı ile değişim göstermektedir. Bir peynirden alınan toplam kolesterol oranı %4 gibi bir paya sahiptir.
  • Süt Yağının Değeri: Peynirin kalitesinin ve hoş kokularının artması amacıyla büyük önem taşıyan süt yağları oranı arttıkça sütün kokusu da o derece hoş olmaktadır. Bunun yanı sıra süt yağının sindirilmesi oldukça yüksektir. Peynirde sindirilebilirlik oranı peynirin çeşidine göre %86 - %93 arasında değişebilmektedir.
  • Protein Değeri: Proteinlerinin biyolojik değerleri yüksek olduğundan ötürü, besleyici bakımından da değeri yüksektir. Peynirde süt proteinlerden elde edilen kazein proteini bulunmaktadır. Bir bireydeki protein alımı yaşa, vücudun ağırlığına ve ihtiyaca göre değişkenlik göstermektedir. 100 gramlık tip peynir günlük protein ihtiyacının %35'ini, sert tip peynirler ise %46'sını karşılayabilmektedir.
  • Vitamin Değeri: Peynirde, yağda çözünen A vitamini, E vitamini, D vitamini ve K vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminlerin konsantrasyonları peynirin yağ oranına göre değişkenlik göstermektedir. Tam yağlı bir peynirdeki A vitamini %80'i geçmektedir. Bu sebeple peynir A vitamini bakımından oldukça önemli bir besindir.
  • Mineral Değeri: Peynirde Magnezyum, Kalsiyum, Sodyum Klorür ve Fosfor mineralleri bulunmakta olup, bunlar içerisinde en önemlilere sahip olan Fosfor ve Kalsiyumdur. Kalsiyum oranı sütte yüksek olduğu gibi peynirde de bir hayli yüksektir. 100 gramlık yumuşak peynirler günlük kalsiyum ihtiyacının %50'sini, sert peynirlerden ise tamamını karşılamaktadır.
21.01.2024 04:52:36
Peynir Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Besin Değeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Peynir Besin Değeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024