Peynir Altı Suyu
Peynir altı suyu, peynir yapıldığı zaman peynirin süzülmesinden sonra süzülen suya verilen isimdir. Protein bakımından zengin olan bu su, daha önceki zamanlarda yiyecekleri korumak amacıyla icra edilirdi. Özellikle alışveriş yaptığımız marketlerde birçok üründe peynir altı suyu kullanılmıştır. Çünkü peynir altı suyunun ürünlere katılmasının sebebi ise ürünleri protein açısından zenginleştirmektedir.
Birçok sporcu peynir altı suyunu protein sağladığı için olarak kullanmaktadır. Peynir altı suyu doğal şartlarda üretimi gerçekleştirdiği için, içerisinde bulunan probiyotik madde sayesinde sindirim sisteminin problemlerini ortadan kaldırır.
Peynir altı suyu nasıl yapılır?
Peynir altı suyu elde etmek için ilk önce peyniri yapmak gerekir. Bunun için sütü mayalamak gerekir. Normal olarak kullanılacak çiğ süt market raflarında da elde edilebilir, ama doğal süt kullanılması peynir altı suyu daha farklı daha kaliteli yapacaktır. Yani mümkün mertebede doğal süt kullanmak gerekir. Kefir ile peynir altı suyu elde etmek için çok kullanışlı ve faydalı bir süt ürünüdür. Kefir, inek veya keçi sütünden özel olarak maya mantarı ile hazırlanan ve hafif ekşimsi bir tadı olan içecektir. Bu durumda kefir, sütün içine katılarak mayalanır ve güzel sonuçlar elde edilir. Bu işlemlerin ardından süt kesildikten sonra peynir oluşmaya başlar ve sütün plazma kısmında peynir altı suyu olarak peynirden ayrılmaya başlar. Bu durumda değişik renk olmasından dolayı peynir ile peynir altı suyunun ayırt etmek zor değildir.
Peynir altı suyunun tüketimi mevsimden mevsime değişmektedir. Örneğin, yaz aylarında 3 gün olurken kış aylarında ise 5 gün kadar buzdolabında muhafaza edilmesinin ardından tüketilebilir. Bundan sonraki süreçte peynir altı suyunu peynirden ayırt edebilmek için mayalanmış olan peyniri tülbent yardımıyla süzülür. Bu şekilde peynir altı suyu oluşur. Bazı kişiler ekşi peynir altı suyu yapmak isterse, bu işlemlerde olduğu gibi sütle beraber limon ve doğal sirke ekleyebilir.
Peynir altı suyu ile zayıflama
Yukarıdaki yazımızda peynir altı suyunun zengin bir protein özelliğine sahip olduğunu söylemiştir. Bundan dolayı kas dokularının hacmini ve kütlesini yükseltip, metabolizma hızını arttırmaktadır. Zaten metabolizma hızı arttığı zaman vücutta yağ yakımı fazlalaşır. Bu da kilo verme ve zayıflama anlamına gelmektedir. Peynir altı suyunun, bu durumda tok tutucu etkisi ile iştahı kesen içecekler arasındadır. Bu özelliği ile hem besleyici olup hem de açlığı bastıran etkiye sahip olduğundan diyet listelerinde eklenen bir içecek özelliği taşımaktadır.
Peynir altı suyunun faydaları nelerdir?- Sürekli spor yapan kişilerin peynir altı suyunun proteinden faydalanmaları
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların önüne set çeker.
- Hormon düzenleyici etkisinin olmasıyla beraber, kadınlarda hormon dengesizliklerini ve östrojenin daha az salgılanması gibi hastalıklara faydalı gelmektedir.
- İçerdiği kalsiyum sayesinde iskelet ve kas sistemini güçlendirir ve eklemler üzerinde kemik erimesi gibi problemleri ortadan kaldırır. Kadınlar için doğal bir çözüm kaynağı taşımaktadır.
- Diyabet hastaları için çok yararlıdır.
- Kolesterolü düşürür ve tansiyon hastalıklarına iyi gelir.
- Peynir altı suyunun en önemli faydası ise ölümcül hastalık olan kansere karşı önleyici etkisinin olmasıdır.
- Mide şişkinliklerine ve problemlerine çok faydalı gelmektedir. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı önlemektedir.
- Yaşlanmayı önleyici etkisi mevcuttur. Bu yüzden kozmetik sektöründe yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır.
- Doğal bir antibiyotik özellik taşıyarak, vücut içerisinde mikrop oluşumlarını önler.
- Kadınların en büyük sorunlarından biri olan rahim ve göğüs hastalıklarını ve erkeklerde ise prostat kanserinin riskini azaltmaktadır.
- Zehirlenmelere karşı tedavi edici özellik taşır.
- Obeziten kaynaklanan kilo sorunlarına faydalı gelmektedir.
21.01.2024 18:23:38
Peynir Altı Suyu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|