Peynir Altı Suyu

Peynir altı suyu, peynir yapıldığı zaman peynirin süzülmesinden sonra süzülen suya verilen isimdir. Protein bakımından zengin olan bu su, daha önceki zamanlarda yiyecekleri korumak amacıyla icra edilirdi. Özellikle alışveriş yaptığımız marketlerde birçok üründe peynir altı suyu kullanılmıştır. Çünkü peynir altı suyunun ürünlere katılmasının sebebi ise ürünleri protein açısından zenginleştirmektedir.
Birçok sporcu peynir altı suyunu protein sağladığı için olarak kullanmaktadır. Peynir altı suyu doğal şartlarda üretimi gerçekleştirdiği için, içerisinde bulunan probiyotik madde sayesinde sindirim sisteminin problemlerini ortadan kaldırır.

Peynir altı suyu nasıl yapılır?


Peynir altı suyu elde etmek için ilk önce peyniri yapmak gerekir. Bunun için sütü mayalamak gerekir. Normal olarak kullanılacak çiğ süt market raflarında da elde edilebilir, ama doğal süt kullanılması peynir altı suyu daha farklı daha kaliteli yapacaktır. Yani mümkün mertebede doğal süt kullanmak gerekir. Kefir ile peynir altı suyu elde etmek için çok kullanışlı ve faydalı bir süt ürünüdür. Kefir, inek veya keçi sütünden özel olarak maya mantarı ile hazırlanan ve hafif ekşimsi bir tadı olan içecektir. Bu durumda kefir, sütün içine katılarak mayalanır ve güzel sonuçlar elde edilir. Bu işlemlerin ardından süt kesildikten sonra peynir oluşmaya başlar ve sütün plazma kısmında peynir altı suyu olarak peynirden ayrılmaya başlar. Bu durumda değişik renk olmasından dolayı peynir ile peynir altı suyunun ayırt etmek zor değildir.
Peynir altı suyunun tüketimi mevsimden mevsime değişmektedir. Örneğin, yaz aylarında 3 gün olurken kış aylarında ise 5 gün kadar buzdolabında muhafaza edilmesinin ardından tüketilebilir. Bundan sonraki süreçte peynir altı suyunu peynirden ayırt edebilmek için mayalanmış olan peyniri tülbent yardımıyla süzülür. Bu şekilde peynir altı suyu oluşur. Bazı kişiler ekşi peynir altı suyu yapmak isterse, bu işlemlerde olduğu gibi sütle beraber limon ve doğal sirke ekleyebilir.

Peynir altı suyu ile zayıflama


Yukarıdaki yazımızda peynir altı suyunun zengin bir protein özelliğine sahip olduğunu söylemiştir. Bundan dolayı kas dokularının hacmini ve kütlesini yükseltip, metabolizma hızını arttırmaktadır. Zaten metabolizma hızı arttığı zaman vücutta yağ yakımı fazlalaşır. Bu da kilo verme ve zayıflama anlamına gelmektedir. Peynir altı suyunun, bu durumda tok tutucu etkisi ile iştahı kesen içecekler arasındadır. Bu özelliği ile hem besleyici olup hem de açlığı bastıran etkiye sahip olduğundan diyet listelerinde eklenen bir içecek özelliği taşımaktadır.

Peynir altı suyunun faydaları nelerdir?

  • Sürekli spor yapan kişilerin peynir altı suyunun proteinden faydalanmaları
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların önüne set çeker.
  • Hormon düzenleyici etkisinin olmasıyla beraber, kadınlarda hormon dengesizliklerini ve östrojenin daha az salgılanması gibi hastalıklara faydalı gelmektedir.
  • İçerdiği kalsiyum sayesinde iskelet ve kas sistemini güçlendirir ve eklemler üzerinde kemik erimesi gibi problemleri ortadan kaldırır. Kadınlar için doğal bir çözüm kaynağı taşımaktadır.
  • Diyabet hastaları için çok yararlıdır.
  • Kolesterolü düşürür ve tansiyon hastalıklarına iyi gelir.
  • Peynir altı suyunun en önemli faydası ise ölümcül hastalık olan kansere karşı önleyici etkisinin olmasıdır.
  • Mide şişkinliklerine ve problemlerine çok faydalı gelmektedir. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı önlemektedir.
  • Yaşlanmayı önleyici etkisi mevcuttur. Bu yüzden kozmetik sektöründe yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır.
  • Doğal bir antibiyotik özellik taşıyarak, vücut içerisinde mikrop oluşumlarını önler.
  • Kadınların en büyük sorunlarından biri olan rahim ve göğüs hastalıklarını ve erkeklerde ise prostat kanserinin riskini azaltmaktadır.
  • Zehirlenmelere karşı tedavi edici özellik taşır.
  • Obeziten kaynaklanan kilo sorunlarına faydalı gelmektedir.

21.01.2024 18:23:38
Peynir Altı Suyu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Altı Suyu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Peynir Altı Suyu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024