Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeşitliğinin artması ve buna bağlı olarak peynir üretimindeki artış peynir altı suyunun da fazla olmasını sağlamaktadır.
Peynir üretimi yapan büyük firmalara peynir altı suyunun yan bir ürün olarak kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Çünkü peynir altı suyu atık madde olarak suya karıştırıldığında inanılmaz boyutlarda çevre kirliliğine sebebiyet vermektedir. Bu bakımdan peynir altı suyu tozu üretilmektedir ve buz toz kendine pek çok kullanım alanı bularak değerlendirilmektedir.

Peynir altı suyu tozu nedir, nasıl kullanılır?


Peynir altı suyu laktoalbumin, laktoglobulin gibi önemli süt proteinlerinin yanı sıra laktoz, yağ, mineral madde ve değerli vitaminler içerir. Bundan dolayı da neredeyse sütün en değerli kısımları bu suyun içinde kalır. Peynir altı suyu tozu, özellikle gıda endüstrisinde besin maddelerine lezzet verme amacı ile kullanım alanı bulur. Peynir altı suyu tozundan özellikle cips şeklindeki çerezlerin kaplanmasında, bazı sodalarda, hazır çorbalarda, çeşnilerde çeşitli kraker, pizza, makarna, kurabiye ve bisküvilerde faydalanılmaktadır. Peynir altı suyu tozu ile üretilen gıdalar tamamen peynir tat ve aromasına sahip olmaktadır.

Peynir altı suyu tozu nasıl elde edilir?


Evaporatör isimli cihazlar yardımı ile peynir altı suyunun uçurularak konsantre edilmesi yöntemi ile peynir altı suyu tozu elde edilir.
Peynir tozu üretimi için öncelikle bir peynir emülsiyonu hazırlanır. Peynir emülsiyonunda ufak haldeki küçük peynirler, içme suyu ve emülsülfiye edilmiş halde tuz kullanılır. Bu emülsiyonun içeriğine lezzet verici maddeler, renklendiriciler, antioksidan içeren besinler, peynir altı suyu, süt kuru hammaddesi, maltodekstrin ve süt yağı ilave edilir. Ana madde peynir altı suyu olduğundan dolayı peynir altı suyu tozunun lezzeti tamamen hangi çeşit peynir üretiminden arta kalan su olduğu ile alakalıdır. Ayrıca diğer bileşenler, hidrolize tereyağı, modifiye peynir, monosodyum glutamat ve maya özü de aromayı belirleyen diğer etmenlerdir.

Peynir altı suyu tozu peynirden gelen kuru maddenin düşük, orta ve yüksek seviyeli olmasına göre değişir. Peynirden gelen kuru maddenin yüksek olması durumunda üretilmiş olan peynir tozları sadece tuz, su ve antioksidan içeriklidir. Taze peynirlerin peynir tozu üretiminde kullanılması yüksek viskoziteye neden olmaktadır. Bundan dolayı peynir altı suyundan elde edilen peynir tozu daha maliyetsizdir hem de değerli su en şekilde kullanılmış olur.

Peynir altı suyu tozu faydaları açısından değerlendirildiğinde

  • Peynir özelliğine sahip daha az nem kapasiteli daha kuru ürün elde edilmesini sağlar.
  • Kuru gıda karışımlarına peynir aroması yükler.
  • Son derece faydalı besin özellikleri içerdiğinden gıdaların besin değerine olumlu katkı sağlar.
  • Hemen her gıda ile uyum sağlar.
  • Ürünlerin mikrobiyolojik açıdan ve raf ömrü açısından daha kaliteli olmasını sağlar.
21.01.2024 15:49:50
Peynir Altı Suyu Tozu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Altı Suyu Tozu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Peynir Altı Suyu Tozu"
Peynir altı suyu tozunu birçok gıdanın içerisinde görüyorum. Ancak bu tozun elde edilmesinin çok kolay olmadığını ve birçok işlemden geçtiğini biliyorum. Güvendiğim markaların ürünlerini almaya çalışıyorum ancak yine de içim rahat değil. Bu tozu kendi imkanlarımla üretebilir miyim? Bunun için neler gerekiyor? Bu konuda bilgisi olan var mı?
Deniz . 03.11.2018 16:23:16

Parmesan Peyniri

Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700...
Devamını Oku

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024