Parmesan Peyniri

Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700 yıl önce papazlar tarafından ilk kez üretildiği söylenmektedir. İtalya'nın dışında üretimine şimdiye kadar rastlanmamıştır. Bu yüzden o bölgeye ait bir peynir olup, oldukça pahalı bir peynirdir.
Bu sebeple ulaşılması çok kolay bir peynir değildir ve birçok ülkede pahalı, lüks peynir kategorisine girmektedir. Parmesan peyniri, en az 12 ay boyunca bekletilerek yapılmaktadır. Ne kadar çok bekletilmiş ise o kadar çok lezzetinde ve değerinde artış olmaktadır. Bu sürede 24-36 ay arasında değişmektedir. Parmesan peynir yapımı emek, sabır ve tutku istemektedir.

Parmesan peyniri oldukça sert ve açık sarı renklidir. Tamamen doğal olan bu peynir çeşidi çok lezzetli olup, kullanıldığı yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Damakta bıraktığı lezzet ve kalitesi bakımından dünyaya mal olmuş bir üne sahiptir. Parmesan peynir üretimi çok uzun sürdüğü için çok sabır gerekmektedir. Ancak bu bekleme süresi parmesan peynirinin o eşsiz lezzetine değmektedir. Aynı zamanda çok besleyici olan bir peynir çeşididir.

Parmesan peyniri nasıl yapılır?


Parmesan peyniri yapımı için inek sütü pastörize olarak kullanılmadan yapılmaktadır. En önemli özelliği parmesan peynirinin taze sütten elde edilmesidir. Peynirin lezzeti sütün elde edilmesinden başlamaktadır.
Parmesan peyniri için kullanılan süt için beslenen ineklerin beslenme şekilleri bile çok önemlidir. En kaliteli ve çok lezzetli parmesan peynirleri, yağ oranının diğer mevsimlere göre daha düşük olmasından dolayı ilkbahar ayları en uygun zamanlardır. Çünkü bu mevsimlerde peynir daha kuru ve beyaz renkte olmaktadır. Fakat diğer aylarda üretilen parmesan peynirleri altın sarısı gibi daha koyu renkte olmaktadır. Ayrıca daha aromalı olmaktadır.

1 kilogram parmesan peyniri yapmak için yaklaşık 16 kilogram süt kullanılmaktadır. Yağsız süt elde etmek parmesan peynirinin üretimi için ilk aşamadır. İlk önce sütün yağ oranının azaltılma işlemi yapılmaktadır. Bunun için süt, tül filtrelerden geçirilerek dinlenme tepsilerine yatırılmaktadır. Sütün yağının alınması için 24 saat süt bu tepsilerde bekletilmektedir. Bir gün sonra sütün üzerinde kalın bir yağ ve kaymak tabakası oluşmaktadır. Sütün üzerinde meydana gelen yağ ve kaymak tabakası daha sonra alınmaktadır. Kalan yağsız süt büyük kazanlara alınır.

Yağsız süt, süt kazanlarına alındıktan sonra parmesan peynir yapma işlemi başlamaktadır. Yağı alınan süt ile yeni sağımdan gelmiş yağlı süt, büyük süt kazanlarında tül filtrelerden geçirilerek birleştirilmektedir. Süt kazanları yaklaşık 35 dereceye kadar ısıtılmaktadır. Daha sonra kazanlardaki süt içerisine peynir mayası ilave edilmektedir. İlave edilen peynir mayası sütün içinde hızlıca mayalanma işlemine başlamaktadır. O andan itibaren süt, büyük karıştırıcılar ile 15 dakikalık aralarla toplam bir saat karıştırılmaktadır. Bir saat sonra kazanın içerisinde büyük parçalar halinde kesilmiş süt meydana gelmektedir. Kesilmiş süt parçaları yani peynir parçaları oldukça büyüktür. Bu sebeple peynir parçaları, keten tül yardımı ile kazanlar içerisinden çıkartılır. Daha sonra kalan suyunun da süzülmesi için peynir kaplar içerisinde bekletilir.

Süzme işlemi bittikten sonra kendisine has şekli vermek için çelik kaplara alınmaktadır. Bu çelik kaplarda iki gün daha kesilmiş olan süt bekletilmektedir. İki gün sonunda peynir parmesan peynir şeklini almış olacak.

Son işlem olarak parmesan peyniri yaklaşık 20 gün boyunca tuzlu su tanklarında bekletilmektedir. 20 gün sonra tuzlu su tanklarından çıkartılarak bekletilmek üzere sıcak odalara alınarak terlemeye bırakılır. Bu sıcak odalarda 24 saat bekletilir ve ahşap rafları olan depoya alınır. Depoya alınan parmesan peynirler bir yıl boyunca her hafta küf yapmaması için temizlenmelidir. Parmesan peynirlerinin alt ve üstü temizlenerek, havalandırılması sağlanmaktadır. 24 ay sonunda peynir artık tüketilebilecek durumda olacaktır. Parmesan peyniri ne kadar bekletilirse kalitesi ve lezzeti o kadar artacaktır.
21.01.2024 14:28:46
Parmesan Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Parmesan Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Parmesan Peyniri"
Sütun mayalanmasından sonra bekleme ve temizlenme işlemine kadar butun tarif hatalıdır. Deneyecek olanların daha çok araştırması tavsiye edilir.
Artisan peynirci . 03.05.2018

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024