Otlu Peynir
Otlu peynir, denildiği zaman akla Van ilimiz gelir. Dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifa otlardan elde edilen otlu peynir, keçi, koyun ya da inek sütünden üretilmektedir. Otlu peynir'in tedarik edilen otlar her mevsimde yetişmemektedir. Sadece bahar aylarında yeşil iken bulunur. Aksi durumda kuruduğu zaman fayda sağlamaz. Kullanılan otlar, yabani kekik, mende, nane, kenger gibi içine yöresel otlar katılır.
Doğu bölgesinde bazı illerde de yapılmaktadır. Ama en meşhur olanı Van'ın peyniridir. Kendine has yapısıyla ve mükemmel kokusuyla, sabah kahvaltında yayılan kokusuyla iştahları açan bir özelliğe sahiptir. Tamamen doğal üretilmektedir. Yapılışında çeşitli işlemlere tabi tutulur ve özenle yapılmaktadır. Tuzlanan küplerin içinde doldurulur. Boş kalmayacak şekilde iyice doldurulur ve toprağın içine gömülür. En az 3 ay ve üzeri süre içinde tüketilecek duruma gelir. Otlu peynir sadece lezzet açısından değil aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda barındırmaktadır. Öğünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Üzerine sıcak su dökülüp tüketilmesi daha çok harika olacaktır.
Otlu peynir için kullanılan malzemeler- Muhtelif otlar (Menger, yabani kekik, nane, mende, kenger, mendo, yabani sarımsak, çaşur vs.)
- Süt
- Tuz
- Peynir mayası
- Bez
Otlu peynir nasıl yapılır?
Otlu peynirde kullanılan süt bazen inek, keçi ve koyun sütü olabilir. Bazen de 3 süt türü de beraber kullanılabilir. Süt kaynatılır ve 30 dereceye gelmesine dikkat edilmelidir.
Bu dereceye gelen süt içine peynir mayası katılır. Maya yaklaşık olarak sütün içerisinde 1 saat kaldıktan sonra sütün içinde pıhtılaşır. Pıhtılaşan süt, teleme oluşmaya başlayınca temizlenmiş olan çeşitli otları yani yabani kekik, sarımsak ve mende, nane vs. Gibi otlar katılır. Telemenin peynir durumuna gelmesi için bir tane temiz bir torba kullanılır. Teleme hazır olduğu zaman bez torbaya yerleştirme zamanı gelir. Bez torbanın içine bir kat teleme ve bir kat da ot olacak şekilde kat kat konulmasının ardından sıralanır. Bu işlemlerin ardından bez torbanın ağzı iyice kapatılır. Daha sonra peynir süzülmeye bırakılır. Torbaya konulan otlu peynirin tüm suyunu çıkması için bir süzgece bırakılır ve üzerini ağırlık uygulaması yapılır. Örneğin taş konulabilir. 5-6 saat dinleme süresinden sonra bez torbasından çıkarılır. Otlu peynir 2-3 santim kalınlığında kesilip muhafaza edilebilir. Bunlara alternatif olarak otlu peynir kaplara konulabilir. Bu işlemlerin yanın sıra 6-7 ay bekletildikten sonra tüketilebilir. Bu şekilde daha kaliteli ve lezzetli olmaktadır.
Otlu peynir faydaları nelerdir?- Diyabet hastalarına umut ışığı olup yükselen kan şekerini düşürüp etkili olmaktadır.
- Sürekli idrara çıkmayı engellemektedir.
- Otlu peynir kişinin fazla su içmesini azaltmaktadır.
- Kemik erimelerine karşı etkilidir ve kemiklerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Sağlığa zarar veren mikroorganizmaların faaliyetlerini durdurur.
- Beyne enerji vermektedir.
- Mide hastalıklarına karşı iyidir.
- Tansiyon düşürür ve dengede kalmasını sağlar
- Tekrarlayan bronşiti önler
- Hazmı kolaylaştırıp hazım seviyesinin arttırır
- Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur
- İshali oluşumunu önler
20.01.2024 05:45:44
Otlu Peynir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|