Otlu Peynir

Otlu peynir, denildiği zaman akla Van ilimiz gelir. Dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifa otlardan elde edilen otlu peynir, keçi, koyun ya da inek sütünden üretilmektedir. Otlu peynir'in tedarik edilen otlar her mevsimde yetişmemektedir. Sadece bahar aylarında yeşil iken bulunur. Aksi durumda kuruduğu zaman fayda sağlamaz. Kullanılan otlar, yabani kekik, mende, nane, kenger gibi içine yöresel otlar katılır.
Doğu bölgesinde bazı illerde de yapılmaktadır. Ama en meşhur olanı Van'ın peyniridir. Kendine has yapısıyla ve mükemmel kokusuyla, sabah kahvaltında yayılan kokusuyla iştahları açan bir özelliğe sahiptir. Tamamen doğal üretilmektedir. Yapılışında çeşitli işlemlere tabi tutulur ve özenle yapılmaktadır. Tuzlanan küplerin içinde doldurulur. Boş kalmayacak şekilde iyice doldurulur ve toprağın içine gömülür. En az 3 ay ve üzeri süre içinde tüketilecek duruma gelir. Otlu peynir sadece lezzet açısından değil aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda barındırmaktadır. Öğünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Üzerine sıcak su dökülüp tüketilmesi daha çok harika olacaktır.

Otlu peynir için kullanılan malzemeler

  • Muhtelif otlar (Menger, yabani kekik, nane, mende, kenger, mendo, yabani sarımsak, çaşur vs.)
  • Süt
  • Tuz
  • Peynir mayası
  • Bez

Otlu peynir nasıl yapılır?


Otlu peynirde kullanılan süt bazen inek, keçi ve koyun sütü olabilir. Bazen de 3 süt türü de beraber kullanılabilir. Süt kaynatılır ve 30 dereceye gelmesine dikkat edilmelidir.
Bu dereceye gelen süt içine peynir mayası katılır. Maya yaklaşık olarak sütün içerisinde 1 saat kaldıktan sonra sütün içinde pıhtılaşır. Pıhtılaşan süt, teleme oluşmaya başlayınca temizlenmiş olan çeşitli otları yani yabani kekik, sarımsak ve mende, nane vs. Gibi otlar katılır. Telemenin peynir durumuna gelmesi için bir tane temiz bir torba kullanılır. Teleme hazır olduğu zaman bez torbaya yerleştirme zamanı gelir. Bez torbanın içine bir kat teleme ve bir kat da ot olacak şekilde kat kat konulmasının ardından sıralanır. Bu işlemlerin ardından bez torbanın ağzı iyice kapatılır. Daha sonra peynir süzülmeye bırakılır. Torbaya konulan otlu peynirin tüm suyunu çıkması için bir süzgece bırakılır ve üzerini ağırlık uygulaması yapılır. Örneğin taş konulabilir. 5-6 saat dinleme süresinden sonra bez torbasından çıkarılır. Otlu peynir 2-3 santim kalınlığında kesilip muhafaza edilebilir. Bunlara alternatif olarak otlu peynir kaplara konulabilir. Bu işlemlerin yanın sıra 6-7 ay bekletildikten sonra tüketilebilir. Bu şekilde daha kaliteli ve lezzetli olmaktadır.

Otlu peynir faydaları nelerdir?

  • Diyabet hastalarına umut ışığı olup yükselen kan şekerini düşürüp etkili olmaktadır.
  • Sürekli idrara çıkmayı engellemektedir.
  • Otlu peynir kişinin fazla su içmesini azaltmaktadır.
  • Kemik erimelerine karşı etkilidir ve kemiklerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Sağlığa zarar veren mikroorganizmaların faaliyetlerini durdurur.
  • Beyne enerji vermektedir.
  • Mide hastalıklarına karşı iyidir.
  • Tansiyon düşürür ve dengede kalmasını sağlar
  • Tekrarlayan bronşiti önler
  • Hazmı kolaylaştırıp hazım seviyesinin arttırır
  • Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur
  • İshali oluşumunu önler

20.01.2024 05:45:44
Otlu Peynir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Otlu Peynir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Otlu Peynir"
Otlu peyniri daha önce tükettim ve çok hoşuma gitti. Az miktarda bile ot olması peynirin ciddi anlamda lezzet kazanmasına neden oluyor ve çok lezzetli oluyor. Bu peynir ülkemizin hangi ilinde meşhurdur?
Ahnef . 25.09.2018 03:06:01

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024