Mozzarella Peyniri

Mozzarella peyniri, kökeni İtalya olan ve tüm dünyada severek tüketilen bir peynir türüdür. Kahvaltılarda, pizza yapımında, makarna ve salatalarda mozzarella peyniri vazgeçilmez bir tercihtir. Özellikle pizza malzemeleri arasında en fazla rağbet gören bu peynirdir. Taze tüketilen bu peynirin işleme teknikleri de zor değildir. Aslında mozzarella Türk tipi peynirlere benzer olduğu içinde, ülkemizde de çok tüketiliyor.
Her yerde bulabileceğiniz peynirlerden biridir. Şaraplara da güzel eşlik eder, fiyatı uygun olduğu içinde her an elinizin altında bulundurabilirsiniz.

Mozzarella peyniri özellikleri nelerdir?


İyi bir mozarella peynirini anlamanız için bir lokma almanız gerekir. Ağzınızda dişlerinizde bir gıcırdama tadı olmalıdır. Çünkü mozarella taze tüketildiği için her taze peynirin verdiği bir histir bu. Ayrıca peyniri kestiğinizde içinden sıvı akmamalı, bütün şekilde durmalı ve dağılmamalıdır. Tok bir peynir görünümü vermelidir. Bunlar iyi bir mozarella peynirinin özellikleridir. Peynir liflenir bir yapıda olmalıdır. Eğer mozarella peyniri çok beklerse, peynirde erime olmaya başlar. Özellikle başlangıçta dış yüzeyinden erime olur. Bu peynirin ne kadar taze olduğunu anlamanıza yardımcı olur.

Hakiki bir mozzarella peyniri işlenmemiş çiğ manda sütüyle yapılır. Peynir 1-2 günlük olduğunda tazeyken tüketilir. Ancak manda sütünü bulmak çok kolay değildir. Bu nedenle biraz manda sütü ile inek sütü karıştırılarak ya da sadece inek sütüyle yapılan mozarella peyniri günümüz koşullarında daha fazla tercih edilir.
Ayrıca çiğ sütten peynir yapımının bazı sakıncaları olduğu içinde, üreticiler genellikle pastörize sütü tercih eder. Ayrıca peynirin raf ömrünün uzatılması için, genellikle salamura ambalajlama yöntemi tercih edilir. Fakat çiğ sütten yapılmadığı için, bu tür mozarella peyniri pek aslına benzer olmuyor.

Mozzarella peyniri üretiminde süt pastörize edilerek, kültürleme sıcaklığına gelinceye kadar soğutulur. Buna kalsiyum ve maya ilave edilerek, teleme ayrılır. Daha sonra sıcak suda hamur yoğurulur. Kıvamını bulunca da peynir kalıplara konur ve soğuk suyun içine dökülür. İyice soğuyunca paketlenerek satışa sunulur. Taze peynir olduğu için kıvamı da yumuşak olur. Genellikle 100-400 gram arasında paketlenmiş olarak satılır. Ancak peynirin tazeliğini kısa sürede kaybetmesi nedeniyle, paketi açtığınızda hepsini tüketmeye çalışmalısınız.

Evde mozarella peyniri nasıl yapılır?


Bu peynir türü taze olarak tüketildiği için evde yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu peynir yağlı ve kalorilidir. Bunu diyet peynir olarak tüketmek pek doğru değildir. Aynı kaşar peyniri gibi fırınlandığı zaman eriyebilir. Bu nedenle evde yaptığınız mozarella peynirini kahvaltılarınız için bir seçenek olarak tüketebilirsiniz. Şimdi malzemelerini vereceğiniz peyniri sizlerle hazırlayalım.
  • 3.750 gram tercihen manda sütü olmazsa inek sütü
  • 1 su bardağından iki parmak eksik su
  • 1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Yarım çay kaşığı peynir mayası

Mozzarella peyniri nasıl yapılır?


Önce suda erittiğiniz limon tuzunun içine sütü ilave ederek, ocağın üzerine alın. Hafifçe süt ısındığı zaman yani yoğurt mayaladığınız zaman nasıl serçe parmağınızın dayanacağı sıcaklık oluyorsa, peyniri yapmak içinde aynı sıcaklıkta olması gerekiyor. Bu aşamada peynir mayasını süte karıştırın ve otuz saniye kadar ocakta tutarak indirin. Daha sonra tencerenin ağzını kapatarak 10 dakika kadar bekleyin. Mayalanan peyniri süzerek suyunu ayırın. Bu suyu ocağın üzerine alın ve kaynatmaya başlayın. Daha sonra bir kevgirle peynirleri bu kaynayan suyun içine batırıp çıkarın. Arada bir yumuşayan peyniri elinizle esneterek yoğurmayı da ihmal etmeyin. Mozzarella peyniri yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktası, peynirin kaynar suyun içinde böyle sakız gibi esnek hale gelmesidir. Daha sonra peyniri yuvarlayın ve mozzarella peyniri servisine başlayın.
21.01.2024 09:47:17
Mozzarella Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mozzarella Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mozzarella Peyniri"
İyi günler ben size merak ettiğim bir konuda soru sormak istiyorum. Mozerella peyniri nerelerde ve nasıl kullanılır teşekkür ederim
Mücella . 19.09.2018 23:00:33

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024