Mıhlama Peyniri

Mıhlama peyniri, ülkemize Karadenizliler tarafından tanıtılan mıhlamanın ve bir diğer ismi de kuymak olan bir lezzetin ana maddesidir.

Yöreye göre değişik söylenişleri olsa da genellikle 'Kolot' olarak adlandırılan ve tam yağlı inek sütünden kendine has bir üslupla yapılan bu peynir mıhlama peyniri olarak kullanılır.

Mıhlama Peyniri Nasıl Yapılır?


Doğu Karadeniz kıyılarında bilhassa Rize-Artvin-Trabzon-Bayburt-Erzurum kırsalında tamamen doğal yollarla beslenen, tabii yem tüketen ineklerin ve koyunların sütü bu peynirin yapımında kullanıldığından mıhlama peynirinin oldukça farklı bir aroması vardır.

Sağımda alınan sütler, çiğ olarak alüminyum veya emaye kazanlarda bir gün bekletilir. Bu bekletmenin amacı sütün kaymağının yüzeye çıkmasını sağlamaktır. Ertesi gün üstte toplanan kaymak, bir kepçeyle üstten alınır. Kaymağın alınmasından maksat sütü yağsız hale getirmektir.

Elde edilen bu yağsız süt, halk arasındaki diğer bir tanımıyla imansız süt, yeni sağılan diğer sütlerle karıştırılır ve bu karışım 40-50 derecede kaynatılmadan ısıtma işlemine tabi tutulur. Isıtma işlemi sütün kesilmesine yani pıhtılaşmasına neden olur.

Bu pıhtılaşmayı sağlamak için farklı bir üretim şekli de sütün 30 dereceye kadar ısıtılması ve bu ısıdaki süte uygun miktarda peynir mayası eklenmesi suretiyle yapılmaktadır.

Çünkü mıhlama peynirinin en önemli özelliklerinden birincisi yağsız sütten yapılmış olması, ikinci özelliği ise eskimiş ve ısıtılmış sütün pıhtılaştırılması-kesilmesi yoluyla yapılmasıdır.

Uygun kıvama gelen kesilmiş süt, küçük bez torbalara boşaltılır ve bu şekilde peynir suyunun süzülerek peynirden çıkması sağlanır.

Süzme işlemi 10-12 saat devam eder ve artık peynirin içinde peynir suyu kalmadığı görülünce bu ham peynir bez torbalardan çıkarılır ve artık sertleşmiş peynir tuzlanmaya hazırdır.

Mıhlama peynirinin tüketilebilmesi için tuzlama işleminden sonra ham peynirin 3 ay olgunlaştırılması gerekir. Bu olgunlaşma sürecinde peynir tahta fıçılarda saklanmaktadır.

Olgunlaşma sürecinin uzunluğu nedeniyle ham haldeki mıhlama peynirini olgunlaştırmak için kullanılan bir diğer teknik de şöyledir:
Ham peynir ince ince dilimlenerek ahşap tezgâhlarda 1-3 gün bekletilerek fermente edilir. Ardından 80-90 derecelik sıcak suda yaklaşık 2-3 saat haşlanır ve haşlanma işleminden sonra yumuşak kıvamdaki eriyik peynir elde sıkılıp yuvarlamak suretiyle şekillendirilir ve süzülmesi için birkaç saat daha tahta tezgâhlarda bekletildikten sonra kullanıma hazırdır.
19.01.2024 15:13:04
Mıhlama Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mıhlama Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mıhlama Peyniri"
Mıhlama peynirinin kokusu gerçekten çok lezzetli ve bizim hayvanlarımız olduğu halde nasıl üretildiğini bilmiyorum. Peki, mıhlama peynirini dışarıdan almamak için nasıl işlemler yaparak sütü bu şekilde peynire dönüştürebilriim?
Amel . 29.10.2018 22:07:30

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024