Mihaliç Peyniri

Mihaliç Peyniri; Peynir tarihi çok eskilere dayanır ve ülkemizde vazgeçilmez lezzetler arasında yerini alır. Kahvaltılarda çeşit çeşit birçok peynir görmeyi isteriz. Kahvaltıların dışında salatalara, çorbalara, makarnalara, ev yapımı eriştelere farklı farklı peynirler kullanmayı severiz.

Mihaliç peyniri de ülkemizin yöresel lezzetlerindedir.
Adını Bursa ilinin Karacabey ilçesinin eski adından alır. Mihaliç peyniri yağı alınmamış koyun ve inek sütünden elde edilir. Gene olarak büyük büyük gözeneklere sahip, yağlı, tuzlu ve dışı ince ve beyaz bir kabuğa sahiptir. Tarihi oldukça eski zamana dayanır. Bursa, Balıkesir ve İzmir'de yaygın olarak üretimi ve tüketimi olur.

Mihaliç peyniri geleneksel olarak yalnızca koyun sütünden üretilir. Fakat şimdiki zamanlarda peynirde koku istemediğimiz için ve koyun sütünde verim oranının azalmasından dolayı hem inek hem keçi hem de koyun sütünün karışımı ile elde edilir.

Mihaliç Peyniri Nasıl Yapılır?


Beş kilo kadar sütten yaklaşık olarak bir kilogram mihaliç peyniri elde edilir. Süt temizlenip süzüldükten sonra kazana dökülür, mayalanır. Mayalanma olayından sonra elde edilen pıhtılar, tahta sopa kullanılarak pirinç tanesi boyutlarına erişene dek sıkıştırılır. Mihaliç peynirine özgü gözenekli yapının oluşması için kazanın içine kaynamış su ilave edilir. Ardından kazan temiz bir bez ile örtülür ve dinlendirilir. Dipte çökmüş olarak bulunan parçalar elle yuvarlanır ve sıkıştırılır.
Topak topak olanlar bezin içine alınır ve çengel ile bağlanarak dinlendirilir. Dinlendikten sonra 12 saat beklenir. Ardından salamuraya geçilir. Hem peynir hem de tuz tabakalar halinde fıçıların içine yerleştirilir. Soğuk hava depolarında 4 ay kadar bekletilir ve tüketime hazır hale gelir.

Mihaliç Peynir Tüketimi


Mihaliç peyniri standart olarak yani büyüklük, şekil bakımından normal oranlarda değildir. Genel olarak 3 ya da 4 kilogramlık ağırlıklarda satılır. Salamura olduğu için tuzludur ve dayanıklıdır. Mihaliç peyniri ılık su içinde yaklaşık 6 saat kadar bekletilir daha sonra tüketilir. Yapısında %45 oran yağ barındırır. Kahvaltıların yanı sıra makarna, tost, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, ev yapımı olan eriştelerde kullanılır. Mihaliç peynirini çok sevenler tavada kızartma halini de yapmaktadır.

Mihaliç Peyniri Nasıl Saklanır?


Fermente sütlerden elde edilen peynirler gibi canlıdır. Hem yapısal hem de kimyasal niteliklerinde raf ömrü boyunca farklılıklar gözlenir. Mihaliç peyniri 4 ile 6 santigrat derece arası sıcaklıklarda saklanmalı ve tuzlu su içinde olmalıdır. Soğuk bölgelerde yaşayanlar serin ve hava alan kilerlerde saklanır, evde buzdolabının alt taraflarında korunur.

Mihaliç Peyniri Faydaları Nelerdir?
  • Günlük fosfor ihtiyacının yaklaşık olarak %40'lık kısmını karşılar.
  • Kalsiyum bakımından zengin olduğu için kas, kemik ve diş gelişiminde oldukça etkilidir.
  • Özellikle çocuklar, hamile kadınlar, bebek emziren anneler için uygundur.
  • Yağda çözünme niteliğine sahip olan A, D, E, K vitaminleri bakımından zengindir.
  • Ayrıca B2, B6 ve B12 vitaminler açısından da oldukça zengindir.
20.01.2024 04:00:49
Mihaliç Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mihaliç Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mihaliç Peyniri"
Mihaliç peyniri, ülkemizin en önemli lezzetlerinden bir tanesidir. Mihaliç peyniri yapımı nasıldır? Mihaliç peyniri geleneksel olarak hangi sütten yapılır? Mihaliç peynir tüketimi nasıl olmalıdır? Mihaliç peyniri soğuk hava depolarında kaç ay bekletilir? Mihaliç peyniri nasıl saklanır? Mihaliç peyniri hangi vitaminler bakımından zengindir? Mihaliç peyniri yararları nelerdir? Detaylı bilgi verir misiniz?
Ayşe . 01.10.2018 22:24:50

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024