Lor Peyniri Nasıl Yapılır

Lor peyniri nasıl yapılır; sorusunun cevabı çok basittir. Kalsiyum ve protein açısından çok zengin olan lor peynirinin yapımı da bir o kadar kolaydır. Lor peynirini yapmak için sütün kesilmesini sağlamak gerekir. Bu işlem kaynar sütün içine atılacak bazı besin maddeleriyle gerçekleştirilir. Peynir denildiğinde akla peynir mayası gelir. Birçok peynirin yapımında az da olsa mutlaka peynir mayası kullanılır.
Fakat lor peyniri için hiçbir katkı maddesine ihtiyaç bulunmamaktadır. Peynir başta kahvaltı masası olmak üzere hazırlanacak birçok lezzette kullanılmaktadır. Özellikle börek ve poğaçaların ana malzemelerinden bir tanesidir. Ülkemizde mandıra veya kırsal kesimde üretilen birbirinden farklı ve lezzetli peynirler üretilmektedir. Bu peynir çeşitleri içerisinde lor peyniri de yer almaktadır. Lor peyniri yapımı en zahmetsiz peynir türüdür. Bu nedenle de çok büyük zahmetlere girmeden ev ortamında rahatlıkla yapılabilecek lor peynirini hem kahvaltıda ekmeğinize sürebilir hem de börek yapımında kullanabilirsiniz. Lor peynirini yapmak için bol süt kullanmanız gerekir. Çünkü tıpkı kaşar peynir gibi sütten çok az lor peynir elde edilmektedir. Oysaki peynir mayası kullanılarak yapılan çoğu peynir türü daha az fire vermektedir. Lor peynirinin kalsiyum açısından zengin olmasının bir sebebi de budur. Tabi lor peynirini yaparken ortaya çıkan peynir altı suyu da değerlendirmek gerekir. Bu su protein açısından çok zengindir. Özellikle sporla uğraşanlar için faydalı olan peynir altı suyu soğutulup içilebilir, çorba yapımında kullanılabilir veya poğaça hamuru yoğurulabilir.
Peki lor peynir nasıl yapılır ve lor peyniriyle çökelek peyniri aynı şey midir? Aslında lor peyniri süt kesiğinden çökelek peyniri ise ayran kesiğinden yapılır. Fakat bazı yörelerde lor peynirine de çökelek denilmektedir. Çökelek peyniri yoğurtla yapıldığı için lor peynirine göre daha yoğun ve ekşi bir tada sahiptir.

Lor peynir nasıl yapılır?


Yaklaşık 1 litre inek sütünden ortalama 200 gr kadar lor peyniri elde edilmektedir. Bunun için lor peyniri yaparken süt miktarını fazla tutmak gerekir. 5 litre inek sütünü iyice kaynatın. Kaynayan sütün kaymağını arzu ederseniz ayırın. Üzerine 5 adet limonun suyunu ilave edip ocaktan indirin. Kaynamış süt limonla bir araya geldikten sonra kesilmeye başlayacaktır. Bu aşamanın tamamlanması için yaklaşık yarım saat bekleyin. Süt tamamen kesildiğinde peynir altı suyu üste çıkacak ve lor peyniri tencerenin dibine yığılacaktır. Derin bir tencerenin üzerine ince delikli süzek koyun ve kesilen sütü süzün. Lor peyniri süzeğin üzerinde kalacaktır. İyice süzüldükten sonra tuz ilave ederek buzdolabında saklayın. Geriye kalan suyu ise arzu ettiğiniz gibi değerlendirin. Bu arada lor peyniriyle bin derde deva olarak bilinen çörek otu çok yakışmaktadır. Yerken veya daha önceden peynirin içine bir tutam çörek otu atarak tadını daha lezzeti hale getirebilirsiniz. Ayrıca ceviz içiyle de denemenizi tavsiye ederim.
19.01.2024 11:56:45
Lor Peyniri Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lor Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Lor Peyniri Nasıl Yapılır"
Merhaba eşim bana köyden organik süt getirmiş bu sütten lor peyniri ve yoğurt yapmamı istedi. 5 kg sütten hem yoğurt hem lor peyniri yapmaya çalışılacam 2 kg sütten ne kadar lor peyniri yapabilirim bir de bunlark yapmak için öncesinde mikroplar ölsün diye sütü kaynatmam gerekir mi?
Hammade . 04.10.2018 19:37:54

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024