Kuymak Peyniri

Kuymak peyniri, yumurta, mısır unu, tereyağı ve peynirden yapılan omlet tarzındaki nefis kuymak lezzeti Karadeniz'e ait yöresel kahvaltılıklardan biridir. Bu harika karışımın içine koyulan tel peynir zaman içinde kuymak peyniri olarak adlandırılmıştır. Kuymak peyniri, yöresel peynirlerden biri olup, geleneksel yöntemler ile pıhtılaştırılarak üretilmektedir.
Belli bir standarda sahip olmayan kuymak peyniri protein içeriği son derece yüksek mikrobiyolojik kalitesi düşük olan peynir çeşitleri arasındadır. Kokusuz beyaz- sarı renkli, yarı yumuşak, elastik yapılı, ağızda kolay dağılma özelliğine sahip ve süt tadında bir peynirdir.

Kuymak peyniri nasıl yapılır?


Kuymak peyniri, taze olarak tüketilir ve çabuk bozulma özelliğine sahip olduğundan vakumlu ambalajlar ile saklanır. İnek sütünden yapılan peynir, süt süzüldükten sonra oda ısısında bekletilerek ekşimesi sağlanır. Ekşiyen süte yeni sağılmış ve tülbent ile süzülmüş süt ilave edilir. Eski ve yeni süt karşımı kaynama derecesine gelene kadar kaynatılır, kaynama derecesinde olan süte peynir mayası ve tuz eklenerek kaynatma işlemine devam edilir. Bir süre sonra sütün içerisinde iplik şeklinde pıhtı oluşumu gözlemlenir. Bu pıhtılaşma özelliğini kazanan sütte ısı uygulaması sona erdirilir ve süt soğuması için bir kenarda bekletilir.

Daha önceden elde edilmiş olan peynir altı suyuna tuz eklenerek pıhtılar bu suyun içerisinde bekletilir.
İyice sert bir hal alan kuymak peyniri bir gün boyunca süzülmesi için bir süzgece alınır. Tuzlanmış ve önceden hazırlanmış olan koyun derisi içine basılan kuymak peyniri hava almaması gerektiği için ağzı çok sıkı bir şekilde bağlandıktan sonra, toprağın içerisine gömülür. Toprakta kalma süresi 15-20 gün aralığındadır. Topraktan çıkarıldıktan sonra tulum derisi birkaç yerinden şiş yardımı ile delinip peynir tekrar toprağa gömülür. 20 gün süresince de bu şekilde bekletilen kuymak peyniri tulumdan çıkarılarak bidonlara aktarılır. Bu şekilde elde edilen bir peynir örneğine başka bir yerde rastlanılmamaktadır.

Kuymak peyniri son derece lifli bir yapıya sahiptir. Yağlı ya da yarım yağlı sütten yapılmaktadır. Kuymak peynirinde kuru hammadde de oranı %40, yağ oranı %10, tuz oranı ise %5 civarındadır.

Kuymak peynirinin muhafaza şekli peynirin mikrobiyolojik kalitesini en fazla etkileyen unsurlar arasındadır bundan dolayı vakumlanmış olarak muhafaza edilmesi en uygun muhafaza şeklidir. Beğenilme özelliği oldukça yüksek olan kuymak peyniri, hijyen teknikleri ve standart bir üretim tekniğine sahip olmadığından dolayı sağlık açısından riskli olabilmektedir. Besin değeri çok yüksek olan kuymak peyniri fabrika şartlarında üretilse dahi üretim şeklinin belli bir standarda dayanmaması nedeni ile her seferinde aynı kalite ve tat ile üretilmesi mümkün olmayacaktır.
21.01.2024 00:31:33
Kuymak Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuymak Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kuymak Peyniri"
Kumak benim en sevdiğim yiyeceklerden biri. Peynir ile yapıldığı için çok mükemmel bir peynir tadı alabiliyorum. Özellikle de tere yağı üzerine döküldüğünde çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Kuymağın ne gibi faydaları vardır ya da vücudumuza herhangi bir yan etkisi olabilir mi?
Meftune . 26.10.2018 21:29:34

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024