Küflü Peynir

Küflü peynir; insan sağlığı için faydalı olarak bilinir. Ancak son yıllarda medyaya yansıyan bazı haberler bu iddianın tam tersini savunmaktadır. Peynir Türk mutfağı için değerli bir besin maddesidir. Başta kahvaltı sofrası olmak üzere birçok yemeğin yapımında kullanılan peynir sadece tuzlu besinlerin hazırlanmasında değil aynı zamanda künefe ve peynir tatlısı gibi tatlıların yapımında da tercih edilmektedir.
Hal böyle olunca bu kadar çok kullanım alanına sahip olan peynirin haliyle çeşitliliği de fazladır. Çeçil, kolot, kaşar, tulum, köy ve beyaz peynir bunlardan sadece birkaç tanesini oluşturmaktadır. Sütten elde edilen ürünlerin pek çoğu ilkel koşullarda da üretilmektedir. Yoğurt ve peynir de bunların başında gelir. Bugün piyasada satılan ve modern koşullarda üretilip paketlenen peynir türlerinin pek çoğunun ilham kaynağı elbette ki kırsal hayatta yaşayan insanlardır. Bunlar halen tandır veya evlerinin önüne kurdukları peynir kazanlarında peynirlerini kaynatmaya devam etmektedir. Özellikle küflü peynir bu koşullarda üretilen peynirlerden bir tanesidir. Küflü peynir denildiğinde her yörede kastedilen peynir birbirinden farklı olabilir. Çünkü birçok peynir türü bir süre bekletilerek bu görüntüye kavuşturulabilir. Örneğin Ardahan ilinde tuluma basılan çeçil peynir birkaç ay beklediğinde oraların tabiriyle göğermeye yani küflenmeye başlar. Peynir küfünün tadı normal bir besin maddesindeki küf tadından farklıdır. Peynir küflendiğinde daha lezzetli olur.
Tabi değişen şey sadece peynirin tadı değildir. Aynı zamanda besin değeri de küften etkilenir.

Küflü peynirin faydaları nelerdir?

  • Küflü peynir içeriğinde bol miktarda kalsiyum, vitamin ve mineral barındırır. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan bu besin maddesi kemik ve diş sağlığı için çok yararlıdır.
  • Bağışıklık sistemi vücudun temel savunma mekanizmasıdır. Bu sistemin güçlendirilmesi için küflü peynir ideal bir besindir. Peynirde oluşan yeşil renkli küf aynı zamanda antibiyotik olarak kabul edilir. Böylece küflü peynir düzenli olarak tüketildiğinde vücudu bazı hastalıklara karşı korur ve güçlendirir. Antiseptik özelliği sayesinde vücudun güçlenmesini sağlar.

Küflü peynir tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

  • Tüketilecek küflü peynirin sağlıklı koşullarda üretilmesi gerekir. Sütün pastörize edilmesi veya peynir yapıldıktan sonra uzun süre tuzlu suda saklanması önemlidir. Bu koşullarda üretilmeyen küflü peynirler insan sağlığını tehdit eder. Peynir hastalığı oluşumuna zemin hazırlar.
  • Peynirde oluşacak küfün rengi çok önemlidir. Küflü peynirin diğer küf çeşitleriyle temas halinde olmaması ve küfün rengini yeşilimsi olması gerekir. Ancak bu şartlara sahip küflü peynir aflatoksin adı verilen zararlı madde içermez.
  • Küf renginin siyah ve kırmızıya yakın olduğu küflü peynirlerden uzak durulması gerekir. Bu peynirler kanserojen madde içerir.
  • Daha fazla kimyasal madde barındıran süzme peynir, labne peynir, krem peynir gibi hazır peynir türlerinin üzerinde oluşan küf sağlığa zararlıdır. Bu peynirlerin imha edilmesi gerekir. Küflü peyniri kendiniz yapın veya güvendiğiniz doğal ürünler satan yerden temin etmeye özen gösterin.
19.01.2024 07:22:54
Küflü Peynir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Küflü Peynir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Küflü Peynir"
bu güne kadar yerdim küflü peyniri ama artık yemicem zlarını okudum gerek yok
ali ayhan . 08.11.2017

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024