Kelle Peyniri

Kelle peyniri, genellikle Balıkesir ve İzmir şehirlerine has bir peynirdir. Ayrıca fazlasıyla lezzetli, nefis kokusu ve güzel tadı ile bilinen bir peynir türüdür. Kelle peynirinin bir diğer adı ise mihaliç peyniridir. Oldukça lezzetli olan bu peynir tam bir Türk peyniridir. Kelle peyniri tam yağlı koyun sütünden elde edilmektedir.
Genelde 5 kilo koyun sütünden 1 kilo kelle peyniri elde edilir. Yağı alınmış ve katkı maddesi ilave edilen sütlerde çok sert renksiz ve tatsız peynir elde edilir. Bu sebep ile süt kesinlikle tam yağlı ve katkı maddesiz olmalıdır. Kelle peyniri çok tuzlu bir peynirdir bunun sebebi ise salamura olmasıdır. Bu yüzden yenmeden önce suda bekletilip tuzu gittikten sonra tüketmek gerekir. Bunun için 5 veya 6 saat suda beklemesi yeterli olacaktır.

Kelle peyniri yapımı nasıl olur?


Öncelikle kaç kilo yapılacağı belirlenmeli ve daha sonra her kilo için 5 kilo tam yağlı koyun sütü gereklidir. Daha sonra süt 3 veya 4 kez temiz bir bez yardımı ile süzmek gerekir. Bunun için sütun 32 derece olması yeterlidir. 5 kilo süt için 1 gram şişe mayası kullanılır. Daha sonra 32 derece su ile hafifletilmiş olan ılık süt içerisine ilave edilip güzelce karıştırılır. Süt mayalanırken sürekli karıştırılması gerekir. Sütün mayalanması yapımına göre değişir. Bir diğer yapımı ise 10 kilogram süte 1 gram şişe maya ilave edildikten sonra süt 1 buçuk saat içerisinde teleme haline gelir. Sütün yavaş yavaş veya hızlı bir şekilde teleme haline gelmesi ile peynirin lezzeti rengi ve sertliği de meydana gelir.
Daha sonra teleme haline gelen peynir nohut büyüklüğünde ayrılır. Daha sonra süt hesabına göre telemenin içerisine su ilave edilip yavaş yavaş karıştırılır. Ayrıca bu süre içerisindeki telemeler 45 veya 50 derece sıcaklıkta ısıtılmış olur. Sonrasında ise 20 veya 25 dakika bu şekilde bekletilir. Sonrasında kazanın üzeri ve kenarları temiz bir bez ile örtülür. Yarım saat sonrasında üzeri örtülen kazan açılır ve telemeler dibe çökmüş olur. Dibe çöken telemeleri elleriniz ile yuvarlak parçalar haline getirmeniz gerekir. Yuvarlak olan teleme parçaları 3 veya 5 kiloluk topaklar halinde olur. Topakları da yine temiz bezlere sarmak gerekir. Daha sonra çengele konularak süzülmesi sağlanır. Bu şekilde 10 veya 12 saat askıda süzülmesi gerçekleşir. Daha sonra salamura yapılır ve yenilmesi gereken zamanda afiyetle tüketilmektedir.
21.01.2024 15:43:16
Kelle Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kelle Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kelle Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024