Keçi Peyniri

Keçi Peyniri: Öncelikle keçi sütünün yararlarını bilmek gerekir. Bu nedenle keçi peyniri için de aynı durum söz konusu. Keçi peyniri çok lezzetli bir tadı vardır. Tesiri yüksek asitler ile çok hızlı çökeldiği için küçük çocukların özellikle de sindirim sıkıntısı olanların beslenmesinde çok önemli rol oynar. Diğer sütlerden yapılmış peynirlere oranla daha çok esansı, yağ, A ve B vitamini, kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, potasyum, içeriği oldukça fazla olarak vardır.

Keçi Peyniri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Keçi peyniri içeriğinde çok miktarda fosfat olduğu için balık ve et yemeyen insanlarda fosfat noksanlığından dolayı görülen rahatsızlıkların olmasını önlemektedir.
  • Keçi peyniri sadece Ülkemizde değil dünyanın çeşitli ülkelerinde de çeşitli isimlerle, üretimi yapılmaktadır. İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerde üretimi oldukça fazladır.
  • Keçi peyniri yapma işlemine başlamadan evvel ilk adım olarak sağımı yapılmış keçi sütünün çok temiz bir süzekten süzülmesidir.
  • Daha sonra sütü pastörize etme işi için, farklı boylarda iki tencere lazım olacaktır. Öncelikle yapılması gereken Büyük tencerenin içerisine suyu koyup kaynaması gerek. Su kaynadıktan sonra küçük bir tencereyi su dolu olan büyük tencerenin içerisine oturtarak küçük tencerenin içine keçi süzülmüş olan keçi sütünü koyuyoruz. Küçük tenceredeki sütün ısısını yükseltiyoruz. Özellikle bu sürede bir termometre ile sütü devamlı olarak ısısını ölçerek sütün 65 dereceye çıkmasını bekliyoruz.
  • Isısı 65 dereceyi bulan sütü yarım saat süresince bu ısıda kalmasını sağlamalıyız.
  • Keçi sütü Yarım saat sonunda büyükçe bir tencerenin içerisine buz koyduktan sonra içinde keçi sütü bulunan tencereyi buz dolu olan tencerenin içine yerleştirmeliyiz ve soğutma işlemini kısa zamanda olmasını sağlamalıyız. Soğutma işi tamamlandıktan sonra sütün olması gereken sıcaklık 30 derece. Keçi Sütü 30 dereceye geldiğinde pastörize olma işlemi tamamlanmaktadır.
  • Keçi Peyniri Peynir kültürü nasıl hazırlanması;
  • Keçi peynirinin kültürünü hazırlamak için bu peynirden bir miktar alıp 1,5 ile 2 bardak sütün içine aktarıyoruz. Daha sonrasında aynı yoğurt mayalar gibi üzerini ve etrafını iyice sararak yaklaşık olarak 8 saat bekletmeliyiz. Keçi sütü bekleme sonunda süt içerisindeki peynirin tesiri ile katılaşacaktır.
  • Elde ettiğimiz pastörize keçi sütünden peynir yapmak için sütün %1,5'u oranında daha önce elde ettiğimiz peynir kültürü kullanıyoruz.
  • Peynir kültürü ile iyice karıştırdığımız tencere dolusu sütün kapağını kapatıp yine yoğurt mayalamada olduğu gibi tencereyi kalın bir bezle sarıyoruz. Bu süre Yaklaşık olarak 1 saat sonra sütün kıvam alması ile sütten teleme elde etme işlemine başlıyoruz.
  • Peynir mayasını bir kapta bir az su ile karıştırıp homojen bir kıvam almasını sağladıktan sonra.
  • Mayayı sütün içine aktardıktan sonra tencereyi birkaç dakika bir çömçeyle karıştırmalıyız. Arkasından tencerenin kapağını kapatıp, etrafını iyice sarıp mayalanma işleminin olması için beklemeliyiz. Mayalanma zamanı yaklaşık 2 saat olmalıdır
  • 2 saat bekledikten sonra peynirin durumu kontrol edilmelidir. Oluşan peynir telemesi parmak ucuyla kontrol edildikten sonra, Eğer parmaktan pürüzsüz olarak akıyorsa ve altında koyu yeşile yakın bir su oluşmuşsa peynir yapım işi olmuştur.
  • Daha sonra Oluşan teleme ince bir süzek bezine sarılarak temiz bir yere asılıp süzülmesi beklenmelidir. Daha sonra kalıplara alınabilir ve üzeri tuzlanır.
  • Keçi peyniri kalıplara alındıktan sonra üzerlerine dikkatli bir şekilde ağırlıklar koyup iyice suyunu ataması ve sıkı bir şekil alması sağlanmalıdır.
  • Elde ettiğimiz keçi peynirinin süzme işinin tamamlandığından peynirleri tuzlu su ile hazırlanan salamura suyuna itinalı bir şekilde koymalıyız. 2 saat süren salamuranın ardından peynirleri salamura suyundan çıkartmalıyız
  • Salamura su banyosundan alınan peynirleri temiz ızgara telinin üstüne dizip ve oda sıcaklığında 6-7 saat dinlendirmeliyiz.
  • Daha sonra suyunu çekip kurumaya başlayan peynirleri ızgara teli ile buzdolabına alıp üzerini kapatmalıyız
  • Keçi peynirini bir gün sonra dolaptan alarak dış kısmını tuzlayarak, peynirleri dilim şeklinde 5 litre suya yarım kilo tuz ile hazırladığımız salamuraya koyup işlemi tamamlıyoruz.

Afiyet olsun.

20.01.2024 03:43:32
Keçi Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Keçi Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Keçi Peyniri"
23 yaşındayım ve keçi peynirini ilk defa yedim cak İnek peyniri ne göre biraz daha kokulu olduğunu hissettim ancak diğer insanlar herhangi bir kokunun olmadığından bahsediyor Ben ise bir koku alıyorum keçi peynirleri İnek peynirine göre daha mı kokulu olur
Gavs . 03.11.2018 22:52:14

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024