Keçi Peyniri Nasıl Yapılır

Keçi peyniri nasıl yapılır, sorusu günümüzde birçok kişiler tarafından olmak üzere özellikle de hanımlar tarafından merak edilmektedir. Keçi peynirinin özü keçi sütüdür. Keçi sütünün faydalarını saymakla bitiremeyiz. İnsan sağlığı ve bebeklerin sindirim sağlığı açısından oldukça yarayışlı olan keçi sütü ile peynirde yaparak yararlanılır.
Keçi peyniri diğer sütlerden yapılmış olan peynirlere karşı daha bol vitaminlidir. İçerisinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, A ve B vitamini içermektedir. Bu vitaminler ve besin değerleri en yüksek oranda olarak keçi peynirinde mevcuttur. Et ve balığın tüketilmemesi gibi durumlarda alınamayan vitaminler ve mineraller keçi peynirinden alınır. Keçi peyniri ülkemizin direk tercih talebinde olduğu gibi diğer ülkelerinde talebi doğrultusundadır.

Keçi peyniri yapmak için gerekli malzemeler

  • 5 litre tam yağlı keçi sütü
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • Peyniri sümek için tüysüz tülbent

Keçi peyniri nasıl yapılır?


Keçi sütünü geniş tencerenin içine tülbenti serin. Üzerine sütü aktarın. Sütü süzme işlemi ardından ocağın üzerine bırakın. Sütü ocağa alın ve yaklaşık 36-38 dereceye gelene kadar bekleyin. Peynir mayasını bir kabın içerisinde az miktarda süt ile maya seyreltilip tencerenin çerisine aktarılır. Süt ile peynir mayasının buluşması üzerine 3-5 dakika kadar karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak kalın bezler veya havlular yardımıyla etrafı sarılır.
Bu durum sütün sıcaklığını koruyacak daha erken mayalanarak peynir oluşmasını sağlayacaktır. Bu şekilde 4-5 saat kadar beklenir. Daha sonra tencerenin ağzı açılarak oluşan pıhtılanma üç dört parça halinde kesilir. Parçaların her birini ayrı ayrı şekillerde bez tülbentlere konulup ağızları sıkı şekilde kapatılır. Kapatılan tülbentlerin üzerine ise ağırlık konularak süzdürme işleminin daha etkili biçimde olması sağlanır. Peynir tülbentten çıkartılıp 4-5 parça halinde kesilerek tuzlanma işlemi yapılır. Peynirin tuzlanması ile peynir daha uzun süre bekleyecektir. Birkaç gün içerisinde tüketilecekse isteğe bağlı olarak tuzlama yapılmayabilir. Yalnız uzun süre peynirin kullanımı sürecekse kesinlikle tuzlanarak muhafaza edilmesi sağlanır. Fazla tuzlama olursa peynir sertleşir, az tuzlanır ise peynir yumuşayarak bozulabilir. İki olayın da yaşanmaması için orantılı şekilde tuzlamak gerekiyor. Tuzlanan peynirler muhafaza edilmek üzere buzdolabına kaldırılır. Kullanılması için ihtiyaç duyulduğu anda peynir buzdolabından çıkartılıp 2-3 saat kadar soğuk suyun içerisinde bekletilir. Soğuk suda beklemesinin sebebi ise peynirin tuzunun gitmesini sağlayacaktır.

Keçi peyniri nasıl yapılır diye artık merak durumu ortadan kalmış olacaktır. Kişilerin yöntemleri değerlendirerek evlerinde veya başka yerlerde keçi peyniri yapmaları kolaylaşacaktır. Yazmış olduğumuz bilgiler ve tecrübe doğrultusunda kişilerin aynı yöntemleri kullanarak uygulaması ile keçi peynirini yapmış olurlar. Evlerinde ve iş hayatlarında peynir yapımını geliştirerek gelir kaynağı olarak da tercih edilebilir. Keçi peyniri yapımını hızlandırarak aile gelirine katkıda bulunabilirsiniz.
21.01.2024 19:04:29
Keçi Peyniri Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Keçi Peyniri Nasıl Yapılır"
Keçi peynirini ço kseviyorum ve oldukça az yapılan bir süt ürünü. Ancak bazı kişilerin yaptığı keçi peynirleri biraz daha koktuğu için beni soğutuyor. bu kokunun nedeni nedir. Neden keçi peyniri kokar ?
Kerime . 26.08.2018
Pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir hemen tüketilmez en az 3 ay olgunlaştırılması gerekir. Hemen yenecekse ancak pastörize ederek yani 70 c ısıtılıp sonra 35c ye kadar hızlı soğutup kullanılabilir.
Sercan . 10.07.2020 23:23:29

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024