Kaynamış Sütten Peynir Yapımı

Kaynamış sütten peynir yapımı, için sütün kestirilmesi gerekir. Peynir kalsiyum açısından zengin bir besin maddesidir. Fakat doğru peynir tercih edilmediği takdirde bir o kadar da sağlıksız olabilir. Brusello adı verilen ve halk arasında da peynir hastalığı olarak bilinen hastalığın temel sebebi pastörize edilmemiş peynir tüketimidir. Bu peynir türlerinde oluşan bakteri iskelet sistemini etkiler ve hasta tedavi edilmediği takdirde yürüyememe riskiyle karşı kaşıya kalabilir.
İşte bu nedenle peynir seçerken mümkün olduğu kadar bildiğiniz markaları tercih etmeye çalışın. Eğer kırsalda üretilen peynirlerden alıyorsanız peynirin iyice kaynatılmış sütten yapıldığına emin olmanız gerekir. Tabi evde kendi imkânlarınızı kullanarak daha sağlıklı ve doğal peynirler üretebilirsiniz. Bunun için kaynamış süt dışında peynir mayası veya peyniri kesmek için bazı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu malzemelerin başında yoğurt, sirke, limon suyu ve tuz gelmektedir. En çok tercih edileni limondur. 1 litre sütü kesmek için yaklaşık 1 adet limonun suyunu kullanmanız gerekir. Bu şekilde kaynatılmış süt kestirilerek yapılacak peynir lor peyniri olarak bilinir. Eğer maya kullanarak yaparsanız yağlı ve daha farklı peynir türlerini de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat kaynamış sütten peynir mayası kullanarak peynir yapmak zordur. Peynir mayası ılıtılmış çiğ süt kullanılarak yapılır ve daha sonra pastörize edilir. Ancak evde de pişmiş sütle sirke ve tuz kullanarak lor peyniri dışında köy peyniri yapabilirsiniz.

Kaynamış sütten peynir yapımı için gerekli malzemeler

  • 3 litre süt,
  • 1 çorba kaşığı tuz,
  • 1/2 çay bardağı üzüm sirkesi.

Kaynamış Sütten Peynir Nasıl Yapılır?


Kaynamış sütten peynir yapımı için doğal ve temiz olduğundan emin olduğunuz sütü iyice kaynatın. Daha sonra içine tuz ve sirkeyi ilave edip sütün kesilmesi için kaynatma işlemine devam edin. Bu aşamada sürekli karıştırmaya özen gösterin. Derin bir tencerenin içine sadece bu iş için ayrılmış temiz tülbent parçasını yerleştirin ve sıcak peynir kesiğini tülbentin içine yavaşça boşaltın. Peynir altı suyu adı verilen yeşil su süzüldüğünde peyniri tülbentin içinde iyice sıkıştırıp bir başka kaba yerleştirin. Üzerine ağırlık yapacak ve şekil almasına yardımcı olacak bir malzeme koyarak yaklaşık 3 saat bu şekilde bekletin. Büyük bir cam kavanozun içine peynir altı suyunu boşaltın. İçine 1 yemek kaşığı tuz ilave edip karıştırın. Suyun içine peynir yerleştirileceği için kavanozun yaklaşık 1/3'ünün boş kalması gerekir. Suyu iyice süzülen peyniri kare şeklinde dilimleyin ve tuzlu peynir altı suyunun içine yerleştirin. Daha sonra kapağını kapatarak serin bir yerde muhafaza edin. Sağlıklı ve doğal kaynatılmış sütten peynir yapımı bu kadar kolay.
20.01.2024 15:39:41
Kaynamış Sütten Peynir Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kaynamış Sütten Peynir Yapımı"
Merhaba daha önce sütü kaynattım ve tekrar soğudu. Ben bu sütü şimdi peynir yapmak istiyorum ama ne gibi işlemler yapılması gerektiğini bilmiyorum. Normalde hep hazır bir şekilde alıyordum. Şimdi ise kendim yapmak istiyorum. Peynir nasıl yapılır?
Mucize . 05.10.2018 13:17:11

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024