Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır, yarı sert ve dilimlenebilir peynir grubundan olan kaşar peyniri telemenin belli bir şekilde asitleştirilmesinden sonra sıcak suda haşlandıktan sonra yoğrulma yöntemi ile edilen bir peynir çeşididir. Kaşar peyniri günlük tüketimde sadece kahvaltı amaçlı değil salata, çorba, börek, meze türü besinlerde de çok kullanım alanına sahiptir.
Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusuna en kaliteli kaşar peyniri koyun sütünden yapılır şeklinde cevap verilir. Fakat çoğunlukla koyun ve inek sütünün birleşiminden yapılmaktadır. Kaşar peyniri yapım aşamasından sonraki olgunlaşma sürecinde serin ve rutubetli ortamlarda daha iyi kaliteli özelliklere sahip olabilmektedir.

Kaşar peyniri nasıl yapılır?


Kaliteli ve lezzetli bir kaşar peyniri, düzgün dış görünüşe sahip, kehribar sarısı renkli, çok kalın olmayan sert bir kabuğa sahip olmalıdır. İç görünüş olarak sarı-beyaz ve gözenekli bir yapıya sahip olmamalıdır. Esnekliği olmalıdır. Kaşar peyniri mutlaka kendine has kokuyu taşımalıdır. Tuz oranı ise hafif olmalıdır. Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunun cevapları için mutlaka bu karakteristik özellikler bulunmalıdır.
  • Kaşar peyniri yapılacak olan süt, süzüldükten sonra filtreler ve separatörler yardımı ile mutlaka tekrar temizlik aşamalarından geçirilmelidir.
  • Kaşar peyniri yapımında kullanılacak olan sütlerin bileşimleri farklılık gösterdiği için üretilecek olan kaşar peynirinde aynı standartların sağlanması amacı ile sütün yağ ve protein oranları kontrol edilerek gerekli denge sağlanır.
  • Süt yağının yüzeyde toplanmasını engellemek ve eşit dağılımını sağlamak için homojenizasyon uygulaması yapılır. Böylece yağ erimiş halde sütün her tarafına dağılır.
  • Kaşar peyniri ve diğer peynir yapımlarında baktifügasyon yöntemi ile bakteriler uzaklaştırılır. Bu yöntem ile %99 oranında hijyen sağlanmaktadır. Temizlenen süt ışıl işleme tabi edilir. 130 derece sıcaklıktan 3 saniyelik ışıl işlem uygulanır.
  • Ön işlemlerden geçirilen süt 72-74 derecede 15 saniye süre ile pastörize edilir. Daha sonra süt mayalama sıcaklığına kadar soğutulur.
  • Süt uygulamalarından sonra kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunda pıhtının elde edilmesi aşamasına geçilir. Tekrar mayalama sıcaklığına getirilen süte, starter kültür ve kalsiyum eklenir. 30-40 dakikalık süre içinde ön olgunlaşmaya bırakılır. Ph derecesi 6-6.5 olduğunda peynir mayası ile mayalama yapılır.
  • Oluşan peynir pıhtısı 1.5-2 cm boyutlarında kesildikten sonra 7-10 dakika dinlendirilir, daha sonra mercimek tanesi boyutlarına ulaşınca kırılır. Pıhtı kendi haline bırakılır ve çökmesi beklenir.
  • Dinlendirme işlemi sırasında pıhtı dipte peynir suyu üst kısımda kalır. Üst kısımdaki peynir sularının %30'u özel bir filtre yardımı ile çekilir.
  • Geri kalan peynir suyu ve pıhtı buhar borularından verilen sıcaklık ile 10 dakika karıştırılır. 42 derece sıcaklık sabitlendikten sonra 15 dakika kadar daha karıştırma işlemine devam edilir. Her 4 dakika da bir sıcaklık 1 derece artırılarak yarım saat daha devam edilir.
  • Pıhtı taneleri bu işlem sonrasında sertleşir. Yeterli miktarda sertleşen teleme, presleme teknelerine alınarak preslenir. Sıcak havalarda asitlik derecesi arttığından baskılama işlemi öncesinde teleme yıkanabilmektedir.
  • Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunun baskılama uygulaması kısmında ise her bir kiloya 1 kilo ağırlık denk gelecek şekilde yapılan baskılamada daha sonra ağırlık 15 kilograma kadar yükseltilir.
  • Pres yapılmış olan kaşar peyniri telemeleri fermentasyon işlemi için 30 cm uzunluğunda 20 cm genişliğinde kesilerek ve üzeri kapatılarak 20 derece sıcaklıkta fermente edilir.

20.01.2024 03:43:43
Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024