Kars Peyniri

Kars peyniri, çok meşhurdur. Ülkemizin her yöresinde birbirinden farklı onlarca peynir çeşidi yapılmaktadır. Peynirin ana maddesi süt olmakla birlikte nasıl oluyor da her yörenin peynirinin lezzeti farklı olabiliyor. Sanırım işin sırrı yoğurdun yapım aşamasında gizlenmiştir. Kars peyniri denilince akla ilk olarak kaşar peyniri gelir. Kaşar peyniri de kendi içinde farklılaşmaktadır.
Bunlardan bazıları eski kaşar peyniri, tekerlek kaşar veya normal kaşar peyniridir. Aşağı yukarı aynı lezzete sahip olan bu Kars peynirlerinin en önemli özelliği bol sütle yapılmasıdır. Bu nedenle de kalsiyum açısından son derece zengindir. Uzun ömürlü olan kaşar peyniri saklamak çok zor değildir. Hatta miktar fazla olduğunda uygun gördüğünüz ebatlarda dilimlere ayırarak derin dondurucuda gönül rahatlığıyla muhafaza edebilirsiniz. Tabi Kars peyniri sadece kaşar peynirinden ibaret değildir. Temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan bu yörede başka peynir türleri de yapılmaktadır. Bunlardan bir kısmı aşağıda sıralanmaktadır.

Kars peyniri çeşitleri nelerdir?

  • Çeçil peyniri: Kars'ta Erzurum ve Ardahan İlinde de çok fazla yapılan çeçil peyniri üretilmektedir. Çeçil peyniri modern adıyla örgü peyniri olarak bilinir. Tek farklı örmeden dağınık olarak yapılmasıdır. Bu peynir peynir mayası kullanılarak yapılır. Mayalanan süt sürekli karıştırılır ve elde uzatılarak tane tane ayrılması sağlanır. Daha sonra ipe gerilir ve biraz bekletildikten sonra uygun koşullarda saklanır.
    Bazı insanlar pastörize süt ve süt ürünlerine alıştığı için bazı köy ürünlerini yemekte zorluk çekebilir. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde yapılan peynirlerin birçoğunun da kokusu pek hafif sayılmaz. Ancak çeçil peyniri Kars peynirleri içinde en kolay tüketilecek peynirlerden bir tanesidir. Çünkü tadı ve kokusu çok yoğun değildir. Çeçil peyniri yağlı veya daha az yağlı olarak yapılabilmektedir. Sütün yağıysa daha çok kaymak yapımı için ayrılır.
  • Tuluk (Tulum) peyniri: bu peynir çeşidi çeçil peynirine göre daha yağlıdır. Bu nedenle de tüketilmesi daha zordur. İçindeki yağ miktarının fazla olması peynirin kokusunu ve tadını ağırlaştırır. Ayrıca tuluk peyniri yapıldıktan sonra uzun süre tulum içinde bekletildiğinden deri kokusu da bu duruma etki eder. Fakat Kars peyniri içinde kaşar peynirinden sonra en çok rağbet gören peynir türü tuluk peyniridir. Tuluk peyniri sade olarak veya çörek otuyla karıştırılarak tüketilebilir. Tost yapımında veya tavada eriterek kullanabilirsiniz.
  • Köy peyniri: Kars peyniri içinde en sade lezzete sahip olan peynirdir. Çiğ sütün peynir mayası katılarak yapılan bu peynir süt mayalandıktan sonra küçük kalıplara ayrılır. Çiğ süt kullanılıyor olması peynirin tüketiminde daha dikkatli olunmasını gerektirir. 3-4 ay tuzlu suda bekletilerek daha sağlıklı bir hale getirilir.
20.01.2024 16:39:02
Kars Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kars Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kars Peyniri"
Kars peyniri ile ilgili geniş bir araştırma yapıyorum. Kars peyniri çeşitleri nelerdir? Çeçil peyniri yapım aşamaları nasıldır? Çeçil peyniri daha çok hangi illerde yapılır? Tuluk peyniri daha çok nasıl tüketilir? Köy peynirinin yapım aşamaları nelerdir? Köy peyniri kaç ay boyunca tuzlu suda bekletilir? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Selim . 07.10.2018 11:37:35

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024