Hellim Peyniri Nasıl Yapılır

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, hellim peyniri hem salataların hem de kahvaltıların vazgeçilmeyen en lezzetli peynir çeşitlerinden bir tanesidir. Hellim peynirinin yavru vatanı kökeni Kıbrıs olmasına rağmen dünya çapında kullanımı oldukça yaygındır. Hellim peyniri çoğunlukla ızgarada kızartılarak ya da tavada kızartılarak tüketilmektedir. İyi hellim peynirini anlamak için üzerinde mevcut olan deliklere bakmak yeterlidir.
Özellikle büyük delikleri olan hellim peyniri her zaman için en iyi peynirdir. Bu kadar lezzetli olan hellim peyniri nasıl yapılır? Hellim peyniri çiğ sütten pastörize edilmiş olan keçi, inek ya da koyun sütünün 37 dereceye kadar ısıtıldıktan sonra 35 dereceye ısısı indirildikten sonra sütün mayalanması ile elde edilmektedir.

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, Gerekli Malzemeleri

  • 9 litre taze sağılmış inek sütü (1 litresi çiğ olarak ayrılacak)
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • 1 adet limon

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, Nasıl Yapılır?


İlk önce 9 litre sütten 1 litresini ayırdıktan sonra 8 litreyi tencerenin içerisine ayıralım. Ardından sütü 37 derece ısıda ısıttıktan sonra 35 derecede ılımasını bekleyelim. Daha sonra süt ılıdıktan sonra hellim peynirini mayalayacağımız kabın içerisine alalım. Peynir mayasını az miktarda su ile inceltelim ve ılıyan sütün içerisine dökelim ve tahta kaşık kullanarak karıştıralım. Kıbrıslılar hellim peynirini mayalarken kesinlikle kaşık kullanmazlar ve elleri ile karıştırırlar.
Mayalanan süt pıhtılaşana kadar bekleyelim. Ardından kabın ağzını temiz bir tülbent ile kapattıktan sonra pıhtının dibe çökmesi için yarım saat daha bekleyelim. Bu işlemi yaparken eğer bulunduğunuz ortam serin ise kabın çevresine mutlaka battaniye ya da havlu sarın. Hellim peynirini basmak için kullanacağımız kevgirin içine peynir pıhtısından parçalar halinde alalım ve bastırarak sıkıştıralım. Kevgiri ara da bir ters düz yaparak hellim peynirinin suyunu süzmesini sağlayalım. Hellim peynirinin suyunu kesinlikle dökmüyoruz, çünkü peynirin üretiminde ilerleyen aşamalarda suyunu kullanacağız.

Tencerenin içinde kalan peynir suyuna diğer süzülen peynir suyunu da ilave ediyoruz. Şimdi önceden ayırdığımız 1 litre çiğ sütü ve limonun suyunu sıkıyoruz ve tenceredeki peynir suyunun içine ilave ediyoruz. Ocağın üzerine aldığımız bu karışımı lor tortusu oluşuncaya kadar bekliyoruz. Daha sonra meydana gelen lor peyniri kepçeyle alıyoruz ve tencerede kalan sarı su ile hellim peynirini pişirme aşamasına geçiyoruz. Hellim peyniri haşlanırken suyun yüzeyine çıktığı vakit haşlanmış anlamına gelir. Haşlanan hellim peynirini tencereden aldıktan sonra soğutma işlemi için üzerine soğuk su döküyoruz. Ardından peynirleri her tarafını tuzlayıp ikiye katlayın. Eğer isterseniz hellim peynirinin arasına taze nane ilave edebilirsiniz. Hellim peyniri nasıl yapılır sorusunun kısa cevabı, sizde evde kolaylıkla hellim peyniri yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 13:07:39
Hellim Peyniri Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hellim Peyniri Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024