Hatay Peyniri

Hatay peyniri, Hatay denilince künefe, künefe denilince ise akla ilk gelen Hatay peyniri olup yöresel peynirlerimizden biridir. Geleneksel bir peynir olan Hatay peyniri fabrika kalitesinde üretilmediği için belli bir standarda sahip değildir. Yerel peynirlere gereken ilginin gösterilerek üretim konusunda yeni değerler yaratılması oldukça önemli olup Hatay peyniri de maalesef bu peynir grupları içerisindedir.
Hatay peynirinde fermentasyon süreci göz kararı olup basit bir sündürme testi ile peynirin elastikiyeti belirlenmektedir. Bu durumda üretilen Hatay peynirinin Ph ve asitlilik değerlerinde farklar oluşmasına neden olmaktadır. Kısacası yapılan işlemlerde yeterli standart olmaması Hatay peynirinin hak ettiği yerde olmasını engelleyen en büyük etmendir.

Hatay peyniri yapılışı ve özellikleri nasıldır?


Hatay peyniri, künefenin ana malzemesi olup bu güzel tatlıya ayrıcalığını kazandıran bir peynir türüdür. Zaten bu özelliğinden dolayı Hatay peyniri isminden daha fazla künefe peyniri ismi ile bilinmektedir. Üretiminde inek sütü kullanılarak yapılan bu peynir çeşidi, inekler sağıldıktan sonra süt sıcaklığını kaybetmeden ve hiç bekletilmeden kullanılmaktadır. Yaz aylar için sağım sıcaklığı uygun bir sıcaklık iken kış aylarında süt 35 dereceye kadar tekrar ısıtılır. İçerisine peynir mayası (Rennin) eklenen süt, yaklaşık 2 saat süresince pıhtılaşma sağlanması için bekletilir. Elde edilen pıhtılar, büyük bir kepçe yardımı ile peynir altı suyu kalacak şekilde alınır.
Temiz bir tülbent arasına alınan pıhtı gevşek bırakılarak suyun iyice ayrışması sağlanır. 1 saat kadar suyun süzülmesi beklendikten sonra tülbentin ağzı sıkıca bağlanır. Aşağı yukarı yarım saat 40 dakika sonra tüm suyundan kurtarılan Hatay peyniri, büyük parçalar elde edilecek şekilde kesilerek şayet mevsim yaz ise oda sıcaklığında 6 saat kadar, kış mevsimi ise buzdolabında 4 derecede 12-24 saat arası bir süreçte fermente edilmeye bırakılır.

Çok standardı olmayan bir yöntem olan sünme testine tabi tutulur, bunun için yapılması gereken kaynamış suya atılan bir miktar peynirin el ile çekilerek sündürülmesidir. Bu şekilde elde edilen Hatay peyniri taze olarak kullanıldığında künefe için ideal olmaktadır.

Hatay peyniri, elde edilmiş olan peynire haşlama uygulanması halinde dil veya sünme peynir elde edilmesinde de kullanılmaktadır. Hatay peynirinin değişik şart ve sürelerde muhafaza edilmesi ve yapımından sonuna kadar belli standart özellikler içermemesi asitlik derecesinde belirgin farkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hatay peyniri protein içeriği oldukça fazla çeşit içeren bir teste tabi tutulduğunda ortalama %20 olarak tespit edilmiştir.

Hatay peyniri Hatay ilimiz için oldukça önemli bir ekonomik değer olmasına rağmen, hijyenik olmayan şartlarda üretim ve satış ambalajlama konusu, kalite kontrol olmaması bu peynir türünü olumsuz yönde etkilemektedir.
19.01.2024 15:07:59
Hatay Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hatay Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hatay Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024