Gravyer Peyniri

Gravyer peyniri, anavatanı İsviçre olan çok beğenilerek yenen peynirdir. Avrupa kökenli olan gravyer peyniri bin dokuz yüzlü yıllara dayanan tarihi ile ülkemizde yalnızca Kars ve Ardahan'da imalatı yapılmaktadır. Gravyer peyniri üretimi mandıralarda ve fabrikalarda yapılmaktadır. Ancak Kars ve Ardahan köylerinde azınlıkta olsa köylüler tarafından gravyer peyniri yapılmaktadır.
Gravyer peyniri, kahvaltıların vazgeçilmezi olmakla birlikte salata, et yemekleri, tatlılarda, fırın türü yapılan yemeklerde, böreklerde ve makarnalarda ayrı bir lezzet verdiği için zevkle kullanılmaktadır. Gravyer peyniri inek sütünden yapılmaktadır. Peynirler arasında ödül kazanmış ender peynirlerimizdendir. Kars bölgesine ait olan gravyer peynirinden Karslılar çok meşhur ağızlara layık Kars böreği yapmaktadırlar. Gravyer peynirinin Kars'ta yapılmasının en önemli nedeni, ineklerin yüksek rakımlı tepelerde zengin kekik olan yaylalarda beslenen ineklerin sütünden yapılıyor olmasıdır. Gravyer üreticileri her sütten peyniri yapmamaktadırlar. İmalatçılar süt konusunda seçicidirler.

Gravyer Peyniri Nasıl Yapılır?


Kars ve Ardahan bölgesinde gravyer peyniri yapılmak üzere hayvancılıkla uğraşan köylerden sütler toplanır. Fabrikalarda toplanan süt büyük kazanlarda kaynatılır ve maya ile iyice karıştırılması sağlanır. Sütle mayanın karışımı sırasında eski olan gravyer peynirinden bir miktar içerisine rendelenir ve karıştırılma işlemi devam eder. Yapılmakta olan peynir çökelek kıvamına gelene kadar beklenir.
Kasnaklara konan peynirlere çok büyük ağırlıklar kullanılarak baskı altına alınarak ortalama bir gün beklenir. Daha sonra 4-5 gün tuzlanarak peynirin olgunlaşması beklenir. Olgunlaşmaya başlayan gravyer peynirin de gözenekler oluşur. Olgunlaşarak yemeye hazır hale gelen gravyer peyniri artık tüketime hazır hale gelmiştir. Tüketime hazır olan lezzetli peynirler tüketim için marketlerin raflarında yerlerini alır.

Gravyer Peyniri Özellikleri Nelerdir?


Gravyer peynirinin en büyük özelliği gözenekli oluşudur. Gravyer peynirinin kendisine has tadı ve aroması vardır. Besin değeri oldukça zengindir. A vitamini bakımından oldukça zengindir. Gravyer peyniri yağlı olduğu için kalori değeri yüksek peynirdir. Gravyer peyniri, sert ve sarı renklidir. Araba tekerleği büyüklüğünde imalatı yapılmaktadır. Ardahan bölgesinde imalatı yapılan gravyer peyniri daha fazla gözenekli ve sert olarak tanınır. Ardahan gravyer peynirine Kafkas peyniri denmektedir. Gravyer peyniri tuzlu olduğu için çabuk bozulmaz ve dayanıklıdır. Peynir bekledikçe lezzeti ve aroması artmaktadır. Gravyer peyniri kesildiğinde rengi tereyağı renginde sarı ve bol gözenekli olması gerekmektedir. Gravyer peynirinin gerçek olduğunu anlamak için peynir tekerinin üzerine vurulduğunda tan tan diye ses çıkmalıdır.

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Sütten daha kolay sindirimi olduğu için ve süt tüketimini sevmeyen kişiler gravyer peynirini tükettiğinde aynı besin değerini almaktadırlar.
  • Kemiklere ve dişlerin gelişmesine çok katkı sağlar. Bu nedenle bebekler için oldukça faydalıdır.
  • Hamilelik döneminde ve kemik erimesi ne karşı kullanılan kalsiyum içerikli besin maddesidir.
  • Gravyer peynirinin tansiyon düşürme özelliği vardır.
  • İshal ve enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Kanser hastalığının oluşmasını engelleme fonksiyonu vardır.
  • Gravyer peyniri yağlı oluşu nedeni ile enerji değeri oldukça yüksektir.
21.01.2024 15:51:41
Gravyer Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gravyer Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gravyer Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024