Evde Lor Peynir Yapımı

Evde lor peyniri yapımı, asırlık bir geçmişe sahip olan peynir, süt ile elde edilen en güzel besindir. Geleneksel lezzetler arasında yer alan ve kahvaltı denildiğinde akla ilk gelen şarküteridir. Besin değeri de oldukça yüksek olan peynirin, yapı ve tadı bakımından farklı çok sayıda türü vardır. Lor peyniri de bunlardan birisidir. Birçoğumuzun bildiği üzere lor peyniri; kesik sütten elde edilen peynir çeşididir.
Bu yüzden adına, süt kesiği diyenlerde vardır. Hafif bir peynir olan lor peyniri; ister kahvaltıda ister böreklerde kullanılabilir. Ayrıca kek ve poğaça için de gayet uygun bir seçenektir. Tuz oranının az olması itibariyle yaygın olarak tüketilen peynirler arasında bulunmaktadır.

Lor peyniri, peynir türleri arasında en besleyici olanı olduğu söylenmektedir. Çünkü; içinde yüksek miktarda kalsiyum ve protein vardır. Bunun dışında, bünyesinde peynir altı suyu bulundurması, sporcular için tercih edilen peynir olmasını sağlamıştır. Bu faydalı protein, kas ve kemik sağlığı için çok önemlidir. Lor peyniri evde kolaylıkla yapabileceğiniz basit bir peynirdir. Fakat lor peynirini, farklı yöntemlerle üretilebilen pek çok kişi vardır. Ama bütün tarifler hemen hemen birbirinin aynısıdır.

Evde Lor Peynir Yapımı İçin Malzemeleri

  • 2 buçuk litre süt
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • Bir çay kaşığı tuz

Evde Lor Peynir Nasıl Yapılır?


Geniş bir tencereye sütünüzü koyunuz.
Yalnız burada iki önemli noktaya dikkat etmelisiniz. Birincisi, sütünüz mutlaka günlük taze süt olmalı. İkincisi ise sütünüzü koymadan önce tencerenizi su ile çalkalayınız ki; süt kaynamaya başlayınca tencerenin dibine yapışmasın. Şimdi evde lor peyniri yapımına devam edebiliriz. Tencereye koyduğunuz sütü kaynaması için ocağa alın. Sütünüz köpürmeye başladığında limon suyunuzu içine ilave edin. Sütün kesilmeye başladığını göreceksiniz. Bu arada limon suyu yerine; içerdikleri asitten dolayı yoğurt veya sirke kullananlar da vardır. Bunlar da sütün kesilmesini sağlayan malzemelerdir. Kesilen sütünüzü nazikçe karıştırınız. Üst yüzeyde oluşan lor peynirinizi temiz tülbentte ya da süzgeçte süzünüz. Sıcak haldeyken damak tadınıza göre tuz ekleyebilirsiniz. Dilim dilim olsun isterseniz lor peynirinizi sıkıştırıp üzerine ağırlık koyabilirsiniz. Ayrıca tencerede geriye kalan peynir altı suyunu da çorbalarda kullanarak değerlendirebilirsiniz. Zira çok faydalıdır. Yaklaşık bir kiloya yakın elde edeceğiniz lor peyniri afiyet olsun.
19.01.2024 03:41:46
Evde Lor Peynir Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Evde Lor Peynir Yapımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Evde Lor Peynir Yapımı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024