Erzurum Peyniri

Erzurum Peyniri; Erzurum yeşil peyniri yani halk arasında küflenmiş peynir olarak bildiği peynirin insan vücudunda penisilin görevi gördüğü bilinmektedir. Peynir süt ürünleri arasında besin değeri en yüksek olan gıdadır. Protein, mineral, vitamin, gibi organik ve inorganik değerler bakımından zengin yapıya sahiptir. A, B ve E vitamini, kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengin bir besindir.
Peynir protein bakımından süt ile aynı değeri karşılayacak yapıya sahiptir. Özellikle de beyaz peynir ve lor peyniri bunlar arasındadır. Peynir sindirimi ve hazmı kolay bir besindir. Bu yüzden Erzurumlu olan kişiler bu peyniri mutlaka her yemekten sonra ekmek arası dürüm yaparak tüketirler. Yani sofraların baş tacı olarak bilinir. Bu peynir toplam yağ alımını çok az etkilemektedir. Ayrıca kolesterolü düşürücü bir rol üstlenir. Peynirde süt şekeri ya çok azdır ya da hiç yoktur. Bu yüzden şeker bulundurmaz. Sütü sevmeyen çocuklar için peynir büyük alternatiftir. Çocuklarda boy uzaması, kemik gelişimi ve kemiklerin güçlü olmasını sağlar. Ağız ve diş sağlığını korumakta da görev alır.

Erzurum Peyniri Türleri


Erzurum yöresine has ve ait olan bir peynir çeşidi ise civil peynir veya diğer adı ile çeçil peynirdir. Yağı alınmış sütten üretilen bir tel peynirdir. Bazı yörelerde farklı isimler de kullanılabilir. Çeçil, saçak, tel veya dil peyniri bunlardan birkaçıdır. Yumuşak bir peynir çeşididir. El ile kolayca tel tel ayrılır. Tuzlu ve hafif ekşimsi bir tadı bulunmaktadır.
Civil peynirin en önemli püf noktası çiğ sütten yapılmış olmasıdır. Süt hayvandan sağıldıktan sonra bir süre bekletilir. Süt belirli bir ekşiliğe getirilir ki civil peynir ekşi tatsın. Civil peynir çok çabuk bozulan bir peynir türüdür. Bu yüzden saklama işlemine dikkat etmeliyiz. Tuzlu suda salumara haline getirilerek saklanmalı ya da lor peynir ile karıştırılıp kutular içerisine yerleştirilmelidir. Burada önemli olan ışıklı olmayan karanlık veya loş ortam da bekletilmesidir. Tüketimi ise Erzurum yöresinde lavaş ekmek arasına sararak, her akşam yemekten sonra çayın yanına hazmı ve sindirimi kolaylaştırmasın için mutlaka tüketilir. Civil peynir tuzlu olduğu için yemekten önce muhakkak suda bekletilmelidir. Bu peyniri evde el yapımı olan börek veya pizzalar içerisinde de kullanılır. Eritmeye uygun olduğu için ayrıca tatlı yapımında da kullanılır. En önemlisi yağ oranı düşük olduğu için diyetlerde tüketilebilir.
18.01.2024 22:54:44
Erzurum Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Erzurum Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Erzurum Peyniri"
Erzurum peynirini çok kez yapmaya çalıştım ama bir türlü tam kıvamını tutturamadım. Her seferinde ya ekşidi ya da peynirleşmedi. Bunun için nasıl önlemler almalıyım?
Abdurrahma . 28.08.2018

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024