Eritme Peynir

Eritme Peynir, eritme peynir, çeşitli olgunluktaki peynirlerin parçalanarak, eritme tuzları ve sütle birlikte çeşitli katkı maddeleri kullanılarak, homojen bir kıvam elde edilene kadar harmanlanması, sabit bir karıştırma düzeni ile vakum altında eritilmesi ile elde edilen bir peynir türüdür. Eritme peynir bir ya da birkaç değişik çeşit peynirin doğrudan kullanılması ile yapılabildiği gibi süttozu, peynir altı suyu tozu, tereyağı, krema gibi süt ürünlerinin ilavesi ile de yapılabilir.
Eritme peyniri daha dayanıklı raf ömrüne sahip olduğundan ihracat amaçlı yapılmaktaydı fakat daha sonraları tüketim alanı oldukça genişlemiştir. Eritme peynir sert peynirlerin depolama maliyetini de azaltmaktadır. Eritme peynirinin ana hammaddesi diğer peynir türlerinde olduğu gibi süt değil peynirin ta kendisidir.

Eritme peynir nedir, özellikleri nelerdir?


Aşırı derecede olgunlaşmış tüketmesi ve saklaması zor olan peynir türleri eritme peynir olarak değerlendirilmektedir. Eritme peyniri hakkında düşünülen yanlış kanı bozulmaya yüz tutmuş peynirlerin eritme peyniri yapıldığı yönündendir. Fakat eritme peyniri kaliteli peynirlerden elde edilen bir çeşittir. Eritme peyniri özellikle sıcak iklimlerde depolama ve nakliye maliyetlerinin az olması nedeni ile tercih edilmektedir. Ayrıca içerisine eklenen çeşni ve baharatlar sayesinde oldukça lezzetli bir aromaya sahiptir. Kullanımı son derece pratiktir ve toplu tüketim yerlerinde oldukça fazla tercih edilmektedir.

Eritme peynir bileşim ve içeriklerine göre başlıca 2 grupta toplanır;
  • Blok tipte; peynir, tuz ve renklendiricilerden elde edilir.
  • Sürülebilir nitelikte, su tutulumunu sağlamak için gum eklenerek yapılır.
Eritme peynir dilimlenmiş ve tütsülenmiş olarak da satışa sunulmaktadır. Eritme peynirinin içeriği tüketilen toplumun beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde belli başlı birkaç firma tarafından üretilmektedir. Eritme peynirinin protein ve yağ içeriği peynirin çeşidine göre de farklılık arz eder. Yağı azaltılmış olan bir eritme peynirinde peynir çeşidinin karakteristik özelliği daha baskın olmaktadır. Fakat düşük yağlı eritme peynirinde protein daha baskın olduğundan lastiksi bir yapı oluşabilmektedir.

Eritme peynir yapılırken kullanılan peynir çeşitlerinden tat ve aroma açısından en iyi sonuç beyaz peynirin hammadde olarak kullanıldığı sonuçtur.

Eritme peynir, çift cidarlı bir düzenekte %3 oranında tuz ilavesi ile yapılarak elde edilen peynir hamurunun 83 derece ısıda birkaç dakika dinlendirilmesinden sonra ambalajlanarak yapılır.
21.01.2024 08:38:43
Eritme Peynir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Eritme Peynir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Eritme Peynir"
Süt tozu ya da peynir altı suyu tozu nasıl üretiliyor acaba? peynir eritme sonucunda mı meydana geliyor? Tüketmiş olduğum birçok gıdanın içerisinde bu iki besin maddesini görüyorum hep. Merak da ediyorum açıkçası. Bu konuda bilgisi olan birisi yardımcı olabilir mi acaba?
Tanyolaç . 06.09.2018 13:34:08

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024