Emmental Peyniri

Emmental peyniri; Almanya, Fransa ve birçok ülkede üretimi yapılan emmental peynirinin asıl yapıldığı yer adını bir kasabasından aldığı İsviçre'dir. 40-50 kilo ağırlığında olan gravyer peyniri gibi bir kamyon tekerliği büyüklüğünde bir biçime sahiptir. Otomobil tekerliği gibi bombeli şekli olan emmental peyniri 100 cm çapında 20 cm kalınlığındadır.
Şimdi emmental peynir nasıl yapılır bir bakalım.

Emmental peyniri nasıl yapılır?


Mayalanarak kıvamına getirilmiş olan peynir parçacıkları peynir bezine doldurularak peynir kalıplarına konulur. Kalıba konulduktan sonra kazanda kalan parçalar ise bir kepçe yardımı ile eşit şekilde kalıbın kenarlarına doldurulur. Daha sonra peynirle dolu olan bez intizamlı bir şekilde katlanarak, kalıpta peynir kitlesinin 1 cm dışında yüksekte bırakacak şekilde sıkılaştırılarak presi indirilir. İçindeki suyu tamamen süzecek şekilde ve kalıbın şeklini verecek halde sıkılaştırdıktan sonra pres peynirin kilosuna en az 20 kilo ağırlık verecektir.

Daha sonra 10 dakika bekledikten sonra peynir kalıbı çevrilir. Büyük zorluklarla yapılan emmental peyniri yaparken presi birdenbire değil de tazyikini arttırarak sıkılaştırmalıdır. 75 dakikada bir çevrilerek her çevirişte kasnağı sıkılaştırarak ağırlığı 20 -25 kiloyu bulana kadar yapılır bu işlem. Akşam baskı en son raddeye getirilerek sabaha kadar dinlenmeye bırakılır. Sabahleyin tekrar çevrilen peynir öğlen en son bezden çıkarılır ve tekrar baskı altına koyularak 24 saat beklemeye bırakılır.

24 saat sonra kalıptan çıkarılan peynir üzerine yağlı kurum veya kömür tozu ile markası vurularak tuzlanması için 10-11 derece sıcaklıkta bir yere götürülür. Kuru olarak tuzlana emmental peynir salamuraya da konulabilir. Salamuraya koyarak tuzlanması daha çok tercih edilir.

100 litre suya 25 kilo tuz konularak yapılan tuzlama işlemi 40-50 kilo ağırlığındaki 3 tekerlek üst üste konularak yapılır. Tekerlekler 24 saatte bir çevrilir. Bu çevirme işleminde her defasında üzerlerine tuz serpilir. 4 gün salamurada bırakılan peynirler salamuradan çıkarıldıktan sonra iyice kurulanır ve tekrar üzerlerine tuz serpilir. Bu şekilde yine 3-4 gün tuzlanan peynirler daha sonra 8-14 gün serin bir mahzene götürülerek 3-4 gün dinlendirilir. Serin mahzende dinlendirilme işlemi biten peynirler sonrasında ise 85 derece rutubetteki bir başka mahzende olgunlaşmaya bırakılır. Tuzlanma şekli bu süreç içerisinde devam eden emmental peyniri olgunlaşma sürelerini doldurduktan sonra 10-14 derece sıcaklıkta olan bir depoya alınarak yeni yerlerinden pazarlara sevki yapılır.
20.01.2024 10:00:55
Emmental Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Emmental Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Emmental Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024