Edirne Peyniri; Edirne beyaz peyniri ile ünlenmiş bir ilimizdir. Türkiye'de beyaz peynir denilince akla ilk olarak Edirne peyniri gelir. Çevremizde aldığımız beyaz peynirler aslında
Edirne peyniri olarak bilinir. Bölgede büyük baş hayvancılığın yaygın olması, sütün bol ve kaliteli olması, yapılan peynirin uzun süre buzhaneler de kalması, ayrıca tam yağlı olması ve lezzeti ile Türkiye dışında tüm dünyaya namını duyurmuştur.
Şu aralar eski değerini, namını yitirmiş olsa da yine de sevilen ve aranan bir peynirdir. Trakya da yaklaşık olarak 3000 ton peynir üretiliyor ise yarışı kadarı 1500 ton kadarı Edirne'de yapılıyor. Şimdi lezzeti ve mükemmelliği ile Edirne peynirinin yapılışına bir göz gezdirelim.
Taze sağılmış süt önce ince tülbent yardımıyla süzülür. Taze sağılmış süt 70 °C ye kadar ısıtılır. 30 derece ye gelinceye kadar tekrar soğutulur. Hiçbir yan ürün içermeyen taze
Edirne peyniri mayası ile süt mayalanır. Dikkat etmemiz gereken bir şey var oda hava sıcaklığı. Hava sıcaklığına göre mayalanma süresi değişir. 1,5-2 saat sonra peynirin telemesi oluşur. Teleme çembere bezlerinin içine alınır ve süzülmesi için beklenilir. Süzülme işlemi 2,5 saat sürer. Süzülen peynir en son kalıplar halinde içinde tuzlu su bulunan teneke içine alınır. Ağzı kapatılır ve dolaba atılır. 50 gün sonra tuzlu içinde kalan peynir lezzetini alır ve yeme kıvamına gelir. Taze keçi ve koyun sütünden yapılan bu peynir talebe göre bazen dolapta beklemeden satışa çıkarılır.