Doğal Peynir Mayası

Doğal Peynir Mayası, peynir mayası peynir yapımı sırasında sütü pıhtılaştıran, bitkisel, hayvansal ya da mikrobiyal kaynaklı olabilen asit proteazlarıdır. Mayaların aktiviteleri Ph 2-5 arasında değişim gösterebilmektedir. Doğal peynir mayası üretimindeki güçlüğe rağmen peynir üretimi ve tüketiminde hızlı bir miktarda artış gözlenmektedir.
Bu sebepten ötürü de peynir mayasına pıhtılaştırma yeteneği kuvvetli olmasına rağmen maliyeti düşük birtakım enzimler ilave edilmektedir. Böylece doğal peynir mayasından bahsetmek imkânsız hale gelmektedir. Bitkisel ve mikrobiyal kaynaklı doğal peynir mayası üretme üzerine çalışmalar hızla devam ettirilmektedir. Genetik mühendisliğindeki önemli gelişmeler sayesinde doğal peynir mayası üretiminde gelişmeler sağlanmıştır.

Doğal peynir mayası nedir, özellikleri nelerdi?


Bitkisel kaynaklı doğal peynir mayası, bitkisel kaynaklı enzimlerin çoğu peynir mayası olarak kullanılma özelliğine sahiptir. Bu enzimler bitkinin sap, yaprak, çiçek, tohum, kök ve gövdesinde bulunabilir. Bitkisel kaynaklardan elde edilen doğal peynir mayası ile yapılmış peynirin peynir altı suyunda serbest azot oranı oldukça düşüktür. Ayrıca peynirler daha sert ve sakız kıvamında olabilmektedir.

Hayvansal kaynaklı doğal peynir mayası, hayvansal kaynaklarda bulunan kinozin ve renin enzimi peynir yapımında doğal maya olarak uzun süredir kullanılmaktadır. Süt emen buzağı, koyun ve keçi yavrularının dördüncü midesi adı ile bilinen şirden elde edilir.
Ayrıca manda, tavuk, tavşan, domuz gibi hayvanlarda da bu enzimden bulunmasına rağmen, diğer hayvansal proteazların mevcudiyeti nedeni ile istenen sonuçlar alınamamaktadır. Buzağı kaynaklı peynir mayası rennin adı verilen enzimi içerir. Geleneksel ve doğal peynir mayası olup uzun süredir kullanılmaktadır. Doğal peynir mayası hazırlamak için temizlenen ve kurutulan şirden küçük parçalara ayrılarak tuz çözeltisi içerisinde işleme tabi tutulur. Enzim stabilitesi için ortam Ph'ı 5 - 5.5 olarak ayarlanır. Daha sonra enzimli çözelti temizlenir, partiküller ayrılır ve böylece bakteri sterilizasyonu da sağlanmış olunur. Peynir sanayiinde doğal peynir mayası rennin olarak bilinmektedir. Örneğin doğal peynir mayası için buzağı renneti, mikrobiyal rennet, bitkisel rennet gibi isimler de kullanılmaktadır.

Peynir üretiminde mikrobiyal kaynaklı doğal peynir mayası kullanımı da tercih edilmektedir. Ancak proteolitik enzimlerin kullanıldığı peynirlerde erime, acı aroma gibi durumlar ile karşılaşıldığından mikrobiyal enzimlerden fungal kaynaklı enzimlerin kullanılması tercih edilmiştir. Mikrobiyal kaynaklı peynir mayalarında daha fazla saflaştırma işlemi uygulanması gerekir. Çünkü fermentasyon sırasında renginden farklı enzimlerde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda da doğal peynir mayası özelliği kaybolmaktadır.
19.01.2024 00:18:32
Doğal Peynir Mayası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Doğal Peynir Mayası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Doğal Peynir Mayası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024