Çerkez Peyniri

Çerkez Peyniri, bu peynir keçi sütünden yapılmaktadır. Bu peynirin ana yöresi Sakarya olarak bilinir. Taze olarak tüketilmesi gerekir. Fakat sonra tüketmek amacıyla yapıyorsanız tuzlayarak yapmanız gerekir. Yoksa hemen bozulacak ve tadında değişme olacaktır. Bu peynirin yapılması için kullanılan maya fabrika ürünü değildir. Peyniri yapan kişiler tarafından mayası da yapılır.

Çerkez Peyniri Mayası Nasıl Yapılır?


Çerkez peyniri mayası, yeni doğmuş keçinin bağırsağından bir parça alınmasıyla yapılır. Çerkez peyniri üreten kişiler bu mayaya sürekli kullanacakları için alınan parçayı kurutarak saklarlar. Kurutma işlemi yapıldıktan sonra kurtulan maya parçaları küçük parçacıklara bölünür ve tuzla hazırlanan su içerisine koyulur. Tuzlu su içerisinde yaklaşık 10 gün bekletilen keçinin bağırsak parçası sıcak ortamda mayalanmış olur. Ne zaman çerkez peyiniri yapacaksanız kullanabilirsiniz.

Çerkez Peyniri Nasıl Yapılır?


Taze olarak sağılan keçi sütünden 2 litre kadar alınır. Daha sona bir tencere içerisine koyularak iyice kaynatılır. Daha sonra kaynayan keçi sütü oda sıcaklığında 30 dereceye ulaşıncaya kadar bekletilir. Gerekirse termometre kullanılarak sıcaklığı ayarlanır. Süt belirlenen dereceye gelirse 3 yemek kaşığı kadar önceden hazırlanan maya eklenir. Daha sonra sütle maya karıştırılır ve mayalama işlemi yapılan kabın kapağı kapatılır. Üzeri sofra beziyle iyice sarılır ki sıcaklığını kaybetmesin ve mayalanmış işlemi iyi olsun.
Yaklaşık 2 saat kadar mayalanmaya bırakılan kaynamış süt elle toparlanıyorsa mayalanmış demektir. Bu aralıkta mayalanması sık sık kontrol edilir. Hazır olan peynir ana malzemesinin suyu elle iyice sıkılır ve bir kaba alınarak iyice ezilir. Daha sonra tuz ilave edilmeden kurumaya bırakılır. Kurumaya bırakılan peynir 3-4 gün sonra ılık su hazırlanarak içerisine ince ince kesilerek atılır. 5 dakika kadar ılık su içerisinde bırakılır, iyice yoğurulur ve daha sonra elle iyice sıkılarak suyun içerisinden alınır. İyice sıkılan peynir bir tabağa alınır ve tabağa serilerek tuzlanır. Tuz ilave edilen peynir birkaç gün bu şekilde bekletilir ve daha sonra kuruması için güneşe koyulur ve kuruması sağlanır. Bu şekilde Çerkez peyniri hazırlanmıştır. Afiyetle tüketebilirsiniz.

Çerkez Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Çerkez peyniri kalsiyum miktarı fazla olduğundan dolayı kemik erimesini önler.
  • Kasların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Mide problemlerini en aza indirir.
  • Kalsiyum içeriğinden dolayı diş sağlığını korur.
  • Kolesterol oluşumunu engeller.
  • Tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
  • Kanser riskini en aza indirir.
Çerkez peyniri oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Tüketimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kalsiyum deposu bu peynir özellikle gelişme çağında olan çocuklar tarafından tüketilirse gelişmeleri kolaylaşacaktır.
19.01.2024 19:44:21
Çerkez Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çerkez Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çerkez Peyniri"
Ben hafta içi evde kahvaltı yapma fırsatı bulamıyorum. Anca uyanıp hazırlanıyorum ve simit, poğaçacı şeklinde iş yerimde geçiştiriyorum. Pazar günü kahvaltılarında ise masamı güzel bir şekilde doldurup, Mamak çeşit çeşit peynirlerle dolduruyorum. Bu peynir çeşitlerinden birisi de Çerkez peyniridir. Böyle güzel çerkez peyniri nereye hastır?
Asu . 02.11.2018 17:04:28

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024