Çeçil Peyniri

Çeçil peyniri. Doğu Anadolu Bölgesinin kendine özgü peynir çeşidi olan çeçil peyniri veya civil peyniri, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır yöresinde yağı alınmış sütten yapılan bir peynir türüdür. Birçok yöremizde şeklinden dolayı saçak peynir, tel peynir, dil peynir veya örgü peyniri olarak da isimlendirilir. Çeçil peyniri özellik olarak iplik şeklinde görünümü olan, yağı alınmış sütten yapıldığından dolayı da az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir.
El ile çekildiğinde Kolaylıkla liflerine ayrılabildiği gibi, renk olarak da kaşar peynirine benzemektedir. Çeçil peyniri taze olarak tüketilmez, genel olarak tulumlara basılarak küflenmesi beklendikten sonra da tüketilebilir. Çeçil peyniri diğer peynirlere oranla mineral bakımından daha zengindir ve Ezine peyniri, Kars kaşarı, lor peyniri çeşitleri gibi kemik erimesini önleyici özelliği bulunmaktadır. Çeçil peynirinin bir diğer özelliği de mide rahatsızlıklarına ve sindirim sistemine iyi gelmesidir. Ayrıca çeçil peyniri kronik bronşiti önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çeçil peyniri vücudun Ph seviyesini kontrol edip, yüksek oranda kalsiyum içermesinden dolayı da dişler için oldukça faydalıdır. Yağı alınmış sütten yapılmasından dolayı kolesterol oranı düşük olup, trans yağ asidi içermemesi sebebi ile de sağlıklı bir besindir.

Çeçil peyniri alırken dikkat edeceğimiz hususlar


Çeçil peyniri alırken peynirin rengine, kokusuna ve tadına bakılmalı, peynirinin tadı hafif ekşi ve tuzlu olmasından dolayı, satın alınacak peynirin tadı acı veya çok ekşi, yakıcı derecede keskin kokulu ve çok tuzlu olmamasına dikkat edilmelidir.
Çeçil peyniri, hafif kirli sarımtırak ve iplik şeklinde bir peynir olup, çiğ sütten yapılmasından dolayı çeçil peynirinin pastörize olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Zira pastörize edilmemiş peynirden insanlara bulaşan ve halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen brusella gibi hastalıkların olduğu unutulmamalıdır. Çeçil peyniri taze olarak değil de küflenmesi beklendikten sonra tüketilebilen bir peynir çeşidi olmasından dolayı, küflü kısım iyice temizlenip peynir üzerinde küf kalıntılarından arındırıldıktan sonra tüketilmelidir. Çeçil peynirini ambalajlı olarak almanız durumunda, ambalajlı peynirlerin etiketlerine ve son kullanma tarihlerine çok dikkat edilmeli, pastörize olmayan veya son kullanma tarihi geçen peynirler kesinlikle alınmamalı tüketilmemelidir. Pazar gibi açık alanlarda herhangi bir hijyen önlemi alınmadan satılan peynirler kesinlikle alınmamalıdır.

Çeçil peynirini saklama şekli


Çeçil peyniri birçok markette hazır ambalajlı olarak bulabileceğiniz bir peynir çeşididir ve satın alındıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Çeçil peynirini asla buzluk ya da derin dondurucuya konulmamalıdır. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olmasından dolayı az tuzlu diğer peynirlere nazaran daha uzun süre bozulmadan dayanabilirse de en güzeli çeçil peynirini havası alınabilen bir saklama kabında muhafaza etmek en doğru yöntemdir. Bu şekilde hava ile teması kesilmiş olur. Çeçil Peynirinin konulduğu kaba tat ve kokularının birbirine karışabileceğinden dolayı başka çeşit bir peynir konulmamalıdır.
20.01.2024 13:04:55
Çeçil Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çeçil Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çeçil Peyniri"
Çeçil peynirini çok seviyorum ve ancak haftad bir tüketebiliyorum. Bu peynirin en olumsuz yanı çok tuzlu olması. Aşırı tuzlu olması nedeni ile çok fazla tüketemiyorsunuz. Bu peynirin tuzunu azaltmak için yanında ne tüketmemizi önerirsiniz?
Şanlı . 03.10.2018 00:44:25

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024