Basma Peynir Nasıl Yapılır
Basma Peynir Nasıl Yapılır, peynir, sütün içerisine ya yoğurt ya da peynir mayası katılarak elde edilen fermente ürünüdür. Yani bir süt ürünüdür. Basma peyniri hayvan postu, özellikle de keçi derisine basılan ve Türkiye'nin çeşitli yörelerinde yapılan peynire verilen ismidir. Tulum peyniri olarak da ifade edilir.
Basma Peynir Nasıl Yapılır?- Çiğ süt bir bez parçası yardımıyla süzülür.
- Sıcaklığı el ile kontrol edilir.
- Mayalama soğuk hava ise 27-41 C, sıcak hava ise 28-39 C aralığında olmalıdır.
- Süt süzüldükten sonra 20 lt. Süte 1 kaşık peynir kültürü olan rennet yavaş yavaş eklenir.
- Sütün mevcut sıcaklık korunması için kap çevresine örtü örtülür.
- 1,5-2 saat sonra pıhtı oluşmaya başlar. Ele yapışmaz kıvam olması lazım.
- Oluşumu tamamlanan pıhtı kepçelerle torbalara alınır.
- Peynir altı suyu alındıktan sonra pıhtı teknelere alınır ve yoğurma başlar.
- Daha sonra tulum içerisine doldurma işlemi başlar.
- Tuz eklenir ve iyice bastırılır. Hava kalmaması sağlanır.
- Bir miktar tuz peynir üstüne ve tulum ağzına serpilir.
- Olgunlaşma sürecinde belli sıcaklıkta 3-6 ay kadar bekletilir.
Olgunlaşma esnasında küfler gelişerek peynire orijinal tadının verilmesini sağlar. Buda yüksek nem sayesinde olmaktadır. Olgunlaştırma suresi için ya mağara ya obruk ya da soğuk hava depolarında bekletilir. Yapıldığı yöreye özgü isim alır. Elazığ tulumu, Erzincan tulumu, Ege Tulumu gibi.
21.01.2024 07:02:05
Basma Peynir Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|