Abaza Peyniri

Abaza Peyniri, peynir yediden yetmişe herkesin bayılarak yediği bir besin kaynağıdır. Sütten elde edilen envai çeşidi olan peynir, mayalanıp çeşitli şekiller verilerek elde edilir. Dünya üzerinde saymakla bitmeyecek kadar fazla peynir çeşidi vardır. Özellikle de kahvaltıların baş tacı olan enfes peynir çok eski senelerden günümüze kadar gelen bir besin kaynağıdır.
Peynir tereyağından önce yapılması öğrenilen bir besin kaynağıdır. Eski Türkler çeşitli birçok peynir yapmışlardır. Enfes peynir koyun veya inek sütünden elde edilir. Günümüzde sağlıklı olduğu için keçi sütünden de elde edilir. Güzel yurdumuz Türkiye'de peynir yapımında en çok kullanılan peynir mayası buzağı veya dananın kırk bayırından elde edilmektedir. Gelin şimdi peynir hakkında bu kadar bilgi verdikten sonra abanza peynirine bakalım.

Abaza adı verilen bu peynir elde edilirken hafif ılık süt içine peynir mayası ilave edilir ​ ve 1,5-2 saat bekletilir. Peynir maya tuttuktan sonra ortaya çıkan peyniri elinizi kullanarak biraya getirerek sahan içinde iyice sıkıştırılır. Bu şekilde 24 saat bekletildikten​ sonra peynir isteğe göre dilimlenir. Daha sonra ateşte kaynamakta olan suyun içine konularak tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Peynire sıcakken çok kolay şekil verilir. Örneğin tekerlek ve örgü şekilleri en sık kullanılan şekillerdir. Peynire tekerlek ya da örgü istenilen şekil verildikten sonra peynirin üstüne tuz ilave edilerek, sıcak sudan bir, iki kaşık yapışmaması için peynirin üzerine gezdirin.
10 kilogram hiçbir katkı maddesi olmayan saf süt kullanılarak, 1 kilogram abaza peyniri elde edilmektedir. Bu enfes peynirin anavatanı Abhazya devletidir. Bu enfes besin kaynağı güzel yurdumuz Türkiye'de yaşamını sürdüren Abhaz halkının yöresel peyniridir.

Abaza Peyniri Ev Nasıl Yapılır?


Bu enfes lezzet ev ortamında da oldukça kolay bir şekilde yapılır. Evde abaza peyniri yapmak için ilk önce sütü kazan içine alın ve iyice ısıtın daha sonra peynir mayası olarak bilinen bir sene önceden muhafaza edilen peynir altı suyu kullanılarak kestirme işlemi yapılır. Ortaya çıkan pıhtı teleme kepçeleri kullanılarak alınır sonra sepet içine bastırılarak açığa çıkan su iyice sürdürülür. Daha sonra kuru tuzlama yöntemi ile alt ile üst bölgesi iyice tuzlanır. Bu yöntemle evde abaza peyniri yapmak işte bu kadar kolay mutlaka deneyin derim.
20.01.2024 15:50:38
Abaza Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Abaza Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Abaza Peyniri"
Evde abaza peynirini yapmak istiyorum. Sütü mayaladıktan sonra pıhtı haline gelen kısmını teleme kepçeleri kullanarak alınacağı yazılıyor. Teleme kepçesi kullandıktan sonra ortaya çıkan suyu nasıl süzmemiz gerekiyor. O kısmı anlamadım açıkçası. Bu konuda bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi acaba?
Dilek . 06.09.2018 21:26:14

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024