Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğe sürülerek yenilir diyenler için en sağlıklı peynir süzme olanıdır. Bütün marketlerdesatılan bu peynirin tüketimi oldukça fazladır. Fakat çoğu anne evde kendi hijyeni altında hazırlamak ister.
Süzme peynir kesik olan peynirden yapılarak yumuşak bir şekilde, tuzlu ve az miktarda ekşi bir tadı olmaktadır. Ayrıca çoğunlukla beyaz renkli olmaktadır. Yapılırken en dikkat edilmesi gereken bir durumsa diğer peynirler gibi basınç uygulanmaz ve suyunun kendiliğinden süzülmesi beklenir. Ayrıca farklı sütlerden yapılarak yağ oranları değişebilmektedir. Süzme peynir genellikle kahvaltılarda tüketilsede tost içerisinde, sandviçlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Sadece ülkemizde değil çoğu yabancı ülkede de tüketimi yapılmaktadır. Herkes evinde rshstlıkla süzme peynir hazırlayabilir. Ben şahsen evimde kendim yaparak tüketmeyi daha çok tercih ediyorum. Şimdi isterseniz süzme peynir yapılışına bir göz atalım.

Süzme peynir malzemeleri

  • 5 kilo süt (Pastörize edilmiş ve kaymağı alınmış olmalıdır)
  • Yarım cay kaşığı tuz
  • 1 bardak sirke
  • Yarım bardak krema

Süzme peynir nasıl yapılır?


İlk olarak derin bir tencereye sütü koyalım. Daha sonra 40-50 derece olana kadar ısıtalım. Isınan sütü ocaktan alarak sirkeyi yavaş yavaş ekleyerek iki dakika karıştırılır.
Karıştırılan sütü yaklaşık yarım saat hafif ılık bir ortamda bekletelim. Bir tülbent içerisine koyularak 15 dakika asılır ve süzülmeye bırakılır. Fakat ağzı kapatılıp asılmadan önce kısa bir süre soğuk sudan geçirilmelidir. Bu işlem yapılırken soğuk su peynir kesiğinin her yerine değmesine özen gösterelim. Daha sonra peynir asılarak içerisindeki su tamamen süzülmesi sağlanır. Peynir tülbentten çıkartılarak genişçe bir leğene koyulur. İçerisine tuz eklenir ve küçük küçük parçalanır. Son olarak süzme peynire krema eklenerek cıvık bir kıvam verilebilir. Fakat bunu isteğe bağlı yapabilirsiniz. Diğer peynirler gibi bekletilmesine gerek kalmamaktadır ve hemen tüketilebilir.
20.01.2024 15:34:16
Süzme Peynir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Süzme Peynir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Süzme Peynir"
Pastörize sütten peynir dahası yoğurt bile olmuyor ,zaten uzmanlar pastörize süt kullanmayın diyor siz tam tersini tarif ediyorsunuz BRAVO size ...
Neşe . 23.01.2021 17:23:34

Parmesan Peyniri

Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700...
Devamını Oku

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024