Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak peynir sağlıklı beslenmenin temel gıdalarından biridir. Günümüzde tüketicilerin tercih edebilecekleri çeşitli peynir türleri bulunmaktadır. Mandıra da üretilen peynirlerin yanında, yöreye özgü olarak yapılan peynirlerde, lezzetleriyle her damağa hitap etmektedir.
Kaşar peyniri de bu yöresel peynirler arasında, tüketiciler tarafından oldukça rağbet gören ve tüketilen peynirlerdendir. Kaşar peyniri çiğ süt yani pişmemiş inek sütü işlenerek yapılmaktadır. Mesela 10 litre Çiğ inek sütü için 1 mililitre mikrobiyal peynir mayası ve iki çorba kaşığı kadarda organik yoğurt konularak yapılmaktadır. Kaşar peynirinin yapımı özen ve sabır isteyen bir iştir.

Kaşar Peyniri Yapım Aşamaları: 1 kilo Kaşar peyniri yapmak için 6 kilo tam yağlı süt kullanılır. Bu süt 3-4 kat yapılmış bir bezden geçirilerek bir kazanda mayalanır. Mayalanacak sütte ısının 32-35 derece olması istenir. Mayalanan bu süt pıhtı haline gelinceye, yani teleme halini alıncaya kadar kendi hâlinde bekletilir. Tamamlanan teleme, özel peynir bıçaklarıyla kesilip, önce 1 cm, sonra pirinç tanesi kadar küçük parçalar halinde kesilir ve teleme suyunun katı kısımdan ayrılması sağlanır. Bu işlemden sonra kazanın üzerine bir bez konulup, suyu süzülür. (Peynirden süzülen bu suyu atmayın bu sudan lor peyniri veya tereyağı yapmak mümkündür.
) Suyu süzülerek ayrılan teleme, kalın bir beze doldurulup, bir bohça hâline getirilerek, kalan suyunun süzülmesi amacıyla bir kenara bırakılır, suyunun iyice süzülmesi sağlanır. Bunun ardından bir mengene ya da başka bir ağırlık ile bastırılarak, peynirin içerisinde hiç su kalmaması sağlanır. Bundan sonra da ihtimara, yani bir çeşit ekşimeye ve olgunlaşmaya bırakılır. Bu işlemde dikkat edilmesi gerekiyor.

Peynir Testi: Tam olarak olgunluğu tamamlanmayan telemeden yapılan peynir ile olgunlaşması geçmiş olan telemeden yapılan peynirde çok fazla tutulmaz.

Peynir yapan kişiler; İhtimarı geçmiş olan telemeden yapılan peynir için (Kızgın), ihtimarı tamamlanmamış telemeden yapılan peynir içinde (Kayış) kelimesini kullanırlar. Burada telemenin ihtimar koyuluğunu anlamak için kullanılan yönteme göre; bir miktar teleme, 75 derece suda haşlanır. Sonra avuçta yoğrulup, hamur gibi yapılan bu teleme uzunlamasına doğru çekilir, pürüzsüz olarak ve parlak bir renkte, yırtılmadan açılıp uzanır ya da iplik gibi kopmadan 1-2 metre uzanırsa bu telemenin kıvamı tamamdır. Yapılan bu deneyin iyi bir sonuç vermesi halinde, teleme bohçadan çıkarılıp, ekmek dilimi gibi kesilerek harmanlanır. Bu harman halindeki peynir, söğüt ağacından yapılan sepet ya da büyük madeni süzgeçler içerisine konulup, 75 derecedeki sıcak suda bir tahta ıspatula ile karıştırılır. Peynir burada yumuşayıncaya kadar karıştırılır. Bu işlem, 4-5 dakika kadar sürer. Peynir sıcak suda yumuşayınca, tezgâh üzerine alınıp, hamur yoğurur gibi yoğurulmaya başlanır ve soğuyuncaya kadar yoğurulmaya devam edilir. Soğuduktan sonra peynir kalıplarına alınır.

Kaşar Peynirinin Kalıplara Alınması: Peynir yoğrulurken, hamur durumundaki peynir içinde hava kalmaması için elle sıkı sıkı bastırılır. Kalıplara konulmadan önce de yuvarlak bir biçim verilip, göbek bağlaması için bir süre bekletilir. Peynirin her yarım saatte bir defa alt-üst edilip iki-üç saat süreyle böyle devam edilmesi ve daha sonra kalıplara konularak, ertesi güne kadar bu şekilde bekletilmesi gerekir. Peynir ertesi gün kalıplardan çıkartılarak, altı ve üstü tuzlanır bir gün daha bu şekilde bırakılır, üçüncü günde yine altı ve üstü tuzlanıp, üst üste ikişerli sıralar halinde, 4. Gün yine aynı şekilde üçerli sıra olarak dizilmek, her defasında tuzlanması şartıyla 6 sıra olana kadar yapılan bu işleme devam ettirilir. 7. Günde 6. Sıra tamam olur. Ancak 25 gün boyunca peynirlerin altı ve üstü tuzlanır. 25. Gün sonra tuzlama sona erdirilir ve peynirler 6 sıra olacak şekilde 10 gün süreyle bekletilir. 10 gün sonra, neredeyse son aşama gelinen peynirler, kaynatılmış peynir suyu içinde teker teker yıkanıp, yine tek tek kurumaya bırakılır. Peynirler 4-5 günde kuruyunca altı ve üstü tuzlanmış halde altışar tekerlik çuvallar içinde ambalajlanır, buzhaneye veya serin bir mahzene kaldırılır, burada iki-üç ay bekletilir. Bu şekilde 2-3 ay bekletilmeden hemen piyasaya sürülen ya da yenilen kaşara taze kaşardır. Kaşar peyniri tekerinin buzdolabında muhafazası mümkün olabilir. Tarifini yaptığımız bu kaşar, tam yağlı ve en mükemmel kaşar peyniridir.
21.01.2024 21:07:05
Kaşar Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaşar Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kaşar Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Parmesan Peyniri

Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700...
Devamını Oku

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024