Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi de bir o kadar güzel olan ve tam olarak dimağa hitap eden bir tadı bulunan Erzincan tulum peynirinin yapılarak sofraya gelişine kadar toplam beş aşamadan geçmektedir.

Erzincan Tulum Peyniri Yapımı: Erzincan tulum peyniri koyun sütünden elde edilmektedir. Erzincan da Munzur ve keşiş dağlarında 2000-2500 rakımlarda Mayıs-Ağustos ayları arasında otlatılan koyunların sütü sağıldıktan sonra bu süt pişirilmeden çiğ olarak mayalama yapılır. Aslında bu peynirin en önemli özelliklerinden biri çiğ sütten elde edilmesidir. Diğer bir önemli özelliği de tulum peynirinin mayalanmasında doğal maya kullanılmasıdır. Bu doğal maya koyunun midesinden çıkarılan edilen şırdanla yapılır. Mayalama işi mayanın durumuna göre 3-5 şırdan tuz, dut, üzüm ve suyla salamura edilerek hazırlanır. Peynir çıktıktan sonra da peynir suyu eklenerek maya tutulur. Erzincan tulum peyniri yapımı şu şekilde yapılmaktadır.

Koyunlar sağılıp, sütü toplandıktan sonra süzgeçle en az iki kere damıtılıp, kazanlar içinde mayalanma aşamasına getirilir. Burada sütün fazla soğutulmamasına dikkat etmek gerekiyor. Süt çok soğuduğu takdirde mayalama süreci uzamaktadır. Ancak buna rağmen süt soğuduğu takdirde bir miktar ısıtılır.
Mayalama için 20 litrelik bir kazan süt içine bir yemek kepçesi miktarınca maya atılıp, mayalanması beklenir. 20-25 dakika sonra mayalanmış süt teleme haline gelir ve bu teleme kesilip içindeki su çıkartılır. Bu şekilde 10-15 dakika bekledikten sonra, her biri 5-6 kg. Süzeklere alınır ve bu süzeklerin ağızları sıkılarak, peynir suyunun çıkması sağlanır. Süzek içindeki suyun tamamen süzülmesi için sık sık yerleri değiştirilir ve ağızları sürekli olarak sıkılır. Buna, peynir iyice sertleşene kadar devam edilir.

Suyu iyice süzülen peynir süzeklerden alınarak, 50 kiloluk çuvallara konur. Çuvallar 4-5 adet üst üste gelecek şekilde istif edilir. Bu aşamada peynirler çuval içinde 4-5 gün süreyle bu şekilde bekletilerek, peynirlerin iyice süzülmesi sağlanır.

Erzincan Tulum Peynirinin Olgunlaştırma Aşaması: Peynirlerin süzülmesinden sonra, buradan alınarak mandıraya getirilir. Büyük krom tencerelere boşaltılarak kalıp halini almış olan peynirler burada ezilir. Ezme işlemi yapılırken aynı zamanda peynire tuzlama da yapılır. Yaklaşık 100 kilo peynir için 3 kilo tuz katılır. İyice ezilen tulum peynirlerinin, ezme işlemi bittikten sonra, tekrar 50 kiloluk bez çuvallara konulup, ağızları dikilir ve yine üst üste istiflenerek tekrar süzülmesi sağlanır. Burada bu şekilde 10-15 gün kadar bekletilen tulum peynirleri bu süre içinde sürekli olarak ters düz edilerek kenar tutmaması içinde üzeri nemli bir bezle örtülür, bir bıçak yardımıyla kenar kısımları kazınıp temizlenir. Bu şekilde yapılarak peynirinin kalitesi daha da arttırılır. Her gün biraz daha olgunlaşan Erzincan tulum peyniri, içerisinde barındırdığı o enfes kokuyu, üzerine örtülen bezin dışına kadar vererek kendini iyice belli eder.

Son olarak yarı olgunluğunu tamamlayan peynir, önceden hazırlanmış temiz derilere hava almayacak bir şekilde sıkı sıkı bastırılarak konur ve buzhaneye bırakılır. Erzincan tulum peynirinin tam olarak olgunlaşmasını tamamlayıp, gerçek kalitesine ulaşması için, 90 gün süreyle soğuk hava depolarında mutlaka dinlendirilmesi gerekir.
21.01.2024 10:22:49
Erzincan Tulum Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Erzincan Tulum Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Erzincan Tulum Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Parmesan Peyniri

Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700...
Devamını Oku

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024