Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemiklerimize iyi gelir, güçlendirir. Edam peyniri aslında ülkemizde adı sık duyulan bir peynir türü değildir. Zaten ilk duyduğunuzda öyle bir peynir mi varmış da diyebilirsiniz. Ama öyle bir peynir var.
Edam peyniri Hollanda'da bir kasaba olan Edam Kasabasından adını alır. Şekil olarak ise tam bir tekerleği andırıyor diyebiliriz. Edam peyniri de her peynir gibi inek sütünden yapılır. İlk yapıldığı zaman oldukça yumuşak bir peynirdir. Ama Edam peyniri bekletildiği zaman sertleşmeye başlar. Çok sert bir yapıya sahip olmaz. Ama yarı sert olarak tanımlanabilir. Edam peyniri sertleştikçe üzerinde çatlaklar oluşmaya başlar ve içerisindeki aroma kendini daha net belli etmeye başlar. Bu yüzden edam peynirinin asıl tadını alabilmek için bekletmek güzel bir yöntemdir.

Edam peyniri yağ açısından zengin bir peynir türü değildir. Çünkü yağı alınmış sütten yapılmaktadır. Bu da edam peynirinin yağsız olmasını sağlar. Aslında yağ sağlımız açısından çok faydalı bir besin değildir. Yeterli kadar alınmalıdır. Bu nedenle edam peynirinin az yağlı olması sağlığımız açısından daha faydalıdır. Edam peynirinin tadı gouda peynirine de benzetilmektedir. Edam peynirinin kendine has bir aroması ve hafif tuzlu bir tadı vardır. Baharatlar yardımı ile tatlandırılmış türleri de bulunmaktadır. Özellikle kimyon tohumu ile baharatlandırılır.
Edam peyniri 14. Yüzyılda dünyaya yayılmaya başlamıştır ve o zamandan beri tercih edilen bir peynir türü olmuştur.

Edam peynirinin üretildiği yer


Hollanda'da da üretilen bu peynirin üzeri kırmızı renkli parafin bal mumu ile sarılmış halde bulunur. Bu şekilde peynirin dayanıklılığı arttırılmış olur ve daha kısa sürede bozulması engellenmiş olur. Bir ülke içerisinde üretilen edam peyniri ise herhangi bir sarılmaya ihtiyaç duymadan direk satışa sunulabilir. Edam peyniri ülkemizde üretimi sık yapılan bir peynir türü değildir. Bu peyniri bulmak zordur. Ayrıca çok da pahalı bir peynir türüdür. Hatta bazı yerlerde küçük elma dilimleri şeklinde de satıldığı görülür.

Edam peyniri saklanma koşulları


Edam peynirinin korunması da çok kolaydır. Zaten üzerinde mevcut olan kırmızı bal mumu bozulmasını engeller. Evlerimizde de karanlık bir bölgede edam peynirini kolaylıkla uzun yıllar boyunca saklayabilirsiniz. Kaplı olmayan peynirler ise uzun zaman dayanamaz. Bu yüzden buzdolabında muhafaza edilip kısa sürede tüketilmesi gerekir. Ayrıca edam peyniri yemeklerin üzerine rendelenerek, sabah kahvaltıda ve sos yapımında da kullanılabilir.
19.01.2024 23:49:50
Edam Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Edam Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Edam Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Parmesan Peyniri

Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700...
Devamını Oku

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024