Lor Peyniri

Lor peyniri, İtalyanların ricotta olarak tanımladığı, bizde lor peyniri olarak bilinen bir peynir türüdür. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olan bu peyniri yapmakta kolaydır. Ancak bu peynir türünü süt kesiği ile karıştırmamanız gerekir. Çünkü lor peynirini peynir altı suyundan yapıyorsunuz. Süt kesiği limon, sirke ya da yoğurtla sütün kestirilmesi ile edilir.
Peynir altı suyuyla yapılan lor peynirini börek harcında, kahvaltılarda, kek ve kurabiyelerde, meyvelerle harmanlayarak, makarna sosları içinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle taze iken krema kıvamında olduğu zaman çilek gibi meyvelerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Taze tatlı lor peynirini balla karıştırarak kahvaltınıza renk katabilirsiniz.

Peynir türleri arasında besleyici özelliği en yüksek olan peynir lor peyniridir. İçeriğindeki kalsiyum ve protein miktarı oldukça fazladır. Özellikle sporcuların peynir altı suyu proteini içermesinden dolayı tükettiği ve Whey protein denilen peynirde budur. Çocuklarda da kemik gelişimi için tavsiye edilen peynirlerden biri lor peyniridir. Tuzlu ve tuzsuz olarak lor peyniri yapmanız mümkündür. Evde kolayca yapabileceğiniz bu faydalı peyniri birlikte hazırlamaya başlayalım.

Lor peyniri için gereken malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt (Yoğurdunuz ekşi olursa daha iyi sonuç alırsınız)
  • 4 litre peynir altı suyu (Mayalı peynir altı suyu daha iyi olur)

Lor peyniri nasıl yapılır?


Öncelikle uygun bir tencerede peynir alt suyunu ocakta kaynatmaya başlayın.
Peynir altı suyu kaynadığı zaman hemen yoğurdu içine dökün. Karışım tekrar kaynayıncaya kadar bekleyin. Daha sonra ocağı kapatarak, yaklaşık bir saat kadar bekleyin. Bu sürede kesilmiş olan lor tencerenin üstünde birikir. Bu bir kevgir yardımıyla süzgünün içine alın. İsterseniz tencerede bulunan malzemenin hepsini süzgünün içine dökün. Bu şekilde 1-2 saat beklettiğinizde lor peyniri tüketime hazır hale gelecektir.

Önemli püf noktaları


Lor peyniri yaparken yoğurt yerine yarım limon suyu ya da 3 yemek kaşığı sirke de kullanılabilir. Fakat sirke ile yaptığınız peynirin peynir altı suyundan çıkan lor peyniri oldukça az olur. Çünkü sirkeden ekşi asidi alan süte yeniden sirke koyduğunuzda fazla etki yapmaz. Bu yüzden lor peyniri yapmanız için peynir mayası ile yapılan peynirin peynir altı suyunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak lor peynirinin çabuk bozulacağını unutmayın. Bu şekilde tuzsuz hazırlandığında fazla bekletmeden tüketmelisiniz. Eğer lor peynirini tuzlarsanız bunu da en fazla 7-10 gün içinde tüketmelisiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 23:56:12
Lor Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lor Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lor Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski