{ "title": "Zeytin Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/zeytin-peynir-5628.jpg", "date": "20.01.2024 17:09:01", "author": "mustafa zafer kaya", "article": [ { "article": "Zeytin peynir, Türk mutfağının en vazgeçilmez kahvaltı öğünlerinden ikisidir. Zengin veya fakir hiç fark etmez herkesin sofrasında zeytin peynir bulunur. Zeytinin ezmesi, yeşili, siyahı, biberlisi ile peynirin beyazı, kaşarı, hellimi, tulumu ve daha birçok farklı türleri ile zeytin peynir yüzlerce kombin yaparak kahvaltı sofralarına tat verir. Bir kişi için zeytin peynir öğünü 1 liradan ucuza bile gelebilir. Ortalama olarak 3 lira civarı oynar. Görünen odur ki bu ikili oldukça ekonomik öğünler arasındadır. Bu da tercih sebebi olmasının onlarca nedeni arasından sadece birisidir.

Zeytin peynir tüketimi

Zeytin peynir kahvaltı geleneği Anadolu'da tarlada çalışan insanlar arasında gelişmiş sonrasında tüm ülkeye yayılmıştır. Yetişme ve üretim koşulları göz önüne alındığında görülür ki zeytin peynir geleneği bütün Akdeniz kuşağı ülkelerinde, özellikle Güney Akdeniz ülkelerinde oldukça yerleşmiştir. Zaten zeytin üretimi ve tüketimi de en çok bu coğrafyada yapılır. Bu kuşak ülkelerde zeytinin yüzlerce türü olduğu için kültürün bir parçasıdır. Peynir üretim ve türleri olarak bu coğrafyada Fransa başı çekse de İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de yöresel ve ulusal yüzlerce peynir türü üretilir.
" } ] }