{ "title": "Yoğurttan Peynir Yapımı", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Yogurttan-Peynir-Yapimi-87845.jpg", "date": "19.01.2024 14:57:31", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Yoğurttan peynir yapımı; Bilindiği üzere kalsiyum başta kemik ve diş sağlığı olmak üzere insan vücudu için çok faydalıdır. Özellikle hayatın ilk 30 yılında kalsiyum yönünden zengin beslenme ilerleyen yaşlarda kemik erimesi yaşama riskini azaltmaktadır. Herkes kendi, damak zevkine göre günlük kalsiyum ihtiyacını değişik süt ve süt ürünlerinden karşılayabilir. Ancak bunlar için peynirin özel bir yeri vardır. Yoğurt ve sütü gibi kalsiyum kaynaklarının çok fazla çeşitlendirilerek tüketiminin arttırılması daha zorken peynir için aynı şey söz konusu değildir. Yani herkesin seveceği peynir çeşidi elbette mevcuttur. Tabi bir de peyniri evde kendi imkânlarınızla hiçbir kimyasal madde kullanmadan üretirseniz sağlıklı beslenme adına çok doğru bir girişimde bulunmuş olursunuz. Süt veya yoğurt kullanarak hem de peynir mayası kullanmadan peynir yapabilirsiniz. Bunun için süt veya yoğurdu kestirerek pişirmeniz gerekir. Sütü keserek lor peyniri, yoğurdu keserek de çökelek adı verilen peynir türünü yapabilirsiniz. Lor peyniri kaynayan sütün içine yoğurt veya limon suyuyla kesilmesi sağlanarak yapılır. Çökelek peyniri ise ısıya dayanıksız olan yoğurdun pişirilmesiyle elde edilir. Evde tüketemediğiniz için veya başka bir sebeple ekşiyen yoğurdu peynir yapımında kullanarak değerlendirebilirsiniz. Zaten yoğurtla yapılan peynirde yoğurdun ekşimiş olması daha çok tercih edilir.

Yoğurttan peynir yapımı nasıldır?

Ev yapımı yoğurdunu ekşitin. Kaymağını almadan bir karıştırıcı yardımıyla koyu bir ayran halini alıncaya kadar çırpın. Bu aşamada gerekirse su ilave edebilirsiniz. Yoğurt ne kadar yağlı olursa peynir o adar lezzetli ve uzun ömürlü olur. Elde edilen ayranı ocağa koyun ve kısık ateşte arada bir karıştırarak pişirmeye başlayın. Ayran kaynamaya başladığında peynir topakları da oluşmaya başlayacaktır. Yoğurdu bu şekilde yaklaşık 5 dakika kaynatın ve ocaktan indirin. Yeşil suyu yani peynir altı suyu bekledikçe daha iyi ayrışır. Yaklaşık 1 saat bekledikten sonra peynirleşen yoğurdu olduğu gibi bez bir torbanın içine boşaltın. Suyunun süzülmesi için derin bu torbayı da süzeğe yerleştirin. Ayrıca üzerine bir ağırlık koyarak suyunu daha hızlı atmasını sağlayabilirsiniz. Peynirin suyunu ne kadar iyi süzerseniz peynir o kadar dayanıklı olur. Yoğurttan peynir yapımı tamamlandıktan sonra peyniri tuz ve çörek otuyla karıştırıp bir saklama kabının içine sıkıca basın. Serin ve kuru yerde muhafaza etmeyi unutmayın. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }