{ "title": "Van Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Van-Peyniri-62733.jpg", "date": "20.01.2024 22:28:28", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi yöresel şifalı otlar bulunur. İçeriğinde bulunan şifalı otlar sayesinde uzun müddet saklanabilir. Diğer peynir türlerine göre besin değeri çok daha fazladır. Van peynirinin kendine has bir aroması vardır. Van dışında Erzurum, Bitlis, Siirt gibi Doğu Anadolu illerinde de üretilir. Fakat Van'da üretilen peynirin tadı çok daha lezizdir.

Van Peyniri Nasıl Saklanır?

Van peyniri her zaman bulunamaz. Bu nedenle kilo ile alınır ve geleneksel yöntemler ile saklanır. Van peynirini tuzlu su içinde salamura ile yaklaşık 2-3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca farklı türde olan peynirler ile özel kapların içinde kuru tuzlama yöntemi ile de saklanabilir. Tuzlanarak saklanan peynirin ışık almayan ortamlarda bekletilmelidir.

Van Peyniri Nereden Alınır?

Van ve Doğu Anadolu illerinde kolaylıkla bulunabilen Van peyniri ya da diğer adı ile Van otlu peyniri diğer illerde kolaylıkla bulunamaz. Senenin bazı zamanlarında marketlerde şarküteri reyonlarında bulunur. Özellikle mayıs aylarında taze ve bekletilmiş olarak satın alınabilir. Teknolojinin gelişmesi ile internet üzerinden yapılan alım satım işlemleri gıda sektöründe de hız kazandı. Yöresel ve organik ürün satan internet sitelerinden kolaylıkla satın alabilirsiniz.

Van Peyniri Tüketimi

Özellikle yöresel Van kahvaltılarının vazgeçilmezi olan Van peyniri sade hali dışında omletlerde de tüketilir. Sos yapımında, yemeklerde ya da salatalarda kullanılamaz fakat lavaş ekmek ile leziz olur. Van peynirinin 100 gramı yaklaşık olarak 326 kilokalori değerindedir.
" } ] }