{ "title": "Tuzsuz Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Tuzsuz-Peynir-57983.jpg", "date": "20.01.2024 15:44:41", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Tuzsuz Peynir, Süt ürünleri içerisinde önemli bir yere sahip olan ve tuz içermeyen bir peynir türüdür. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sütünün işlemden geçirilmesiyle hazır hale getirilen bu besin maddesinin içerdiği vitamin ve mineraller vücut için son derece önemlidir. Söz konusu bu besin değerlerinin vücuda alınmasıyla birlikte özellikle kemik sağlığı korunmuş olur. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynirin tuz içermemesi diyet yapanların da menülerinden eksik olmamasına etken olmuştur. Bazı hastalıklarla mücadele edebilmek için peynirin tuzsuz nitelikte olması sağlığı olumlu yönde etkiler.

Tuzsuz peynir hafif olduğu için mideyi rahatsız edici özellikte değildir. Kilo vermek isteyenler tuzlu ve peynir tüketiminden ziyade tuzsuz peyniri programlarına dahil edebilirler. Lezzetiyle tek başına doyurucu özelliğe sahip bu peynir türünün erkenden bozulmasını önlemek için uygun koşullarda muhafaza etmelisiniz. Bu hususta adı geçen peynirin saklama kabına alınıp kapağının sıkı bir şekilde kapatılması önemlidir. Bununla birlikte serin alanlarda muhafaza edilmesine özen gösterilmelidir. Diğer yandan kavanoz içerisine bahse konu olan tuzsuz peynirin öz suyu ve kendisi alınarak saklanabilir.

Tuzsuz Peynir İçin Gerekli Malzemeleri
Tuzsuz Peynir Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerenin içerisine süt konulup kaynatılır. Kaynama noktasına ulaşan sütün içerisine ılımaya yakın peynir mayası ilave edilerek karıştırılır. Bu aşamada tekrar tekrar karıştırmakta fayda var. Aksi halde sütün kesilmesine zemin hazırlanır. Yaklaşık 20 dakika sonra koyu bir kıvama gelen lapa halindeki süt ocaktan alınır. Daha sonra kevgir eşliğinde süzülerek bez torba içerisine alınır. Üzerine ağırlık konulur. Bir gün boyunca bu bezin içerisinde bekletilen bu süt ürünü 24 saatin ardından peynir haline gelir. Bezin içerisinden çıkarılan peynir istenilen parçalara ayrılarak kahvaltı sofralarında yerini alır.

Afiyet olsun.
" } ] }