{ "title": "Tuzsuz Lor Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Tuzsuz-Lor-Peyniri-83253.jpg", "date": "21.01.2024 01:25:30", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde imkânlarınız kullanarak tuz miktarını da kendiniz ayarlayarak daha lor peynirinizi kendiniz yapabilirsiniz. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi iyi saklanmadığı takdirde kısa süre içinde bozulabilir. Oysaki daha uzun ömürlü olması için tuzlayıp saklamak daha doğru olur. Tabi artık tuzsuz olarak da alsanız da arzu ederseniz derin dondurucuda daha kolay saklama imkânınız bulunmaktadır. Özellikle bebeklerin ek gıdaya alıştırılma evresinde süt ürünlerine tuzsuz lor peyniriyle başlayabilirsiniz. Özellikle 1 yaşına kadar besinlerin tadının daha iyi anlaşılması ve besinlere alışmak için besinlerin mutlaka tuzsuz olarak hazırlanması gerekir. Tabi mevzu bahis bebekler ve çocuklar olunca lor peynirini evde yapmak daha doğru olacaktır. Yapımı çok büyük uğraş gerektirmeyen lor peyniri kalsiyum yönünden en zengin peynir türlerinden bir tanesidir. Lor peynirinin yapımı esnasında ortaya çıkan peynir altı suyu bile elde edilen lor peyniri kadar şifalıdır. Özellikle kemik sağlığı açısından çok faydalı olan bu peynir altı suyu bol miktarda protein içermektedir. Bu nedenle lor peynirini yaptıktan sonra kalan suyu dökmeyin ve içerek tüketin. Eğer içmekte zorluk çekerseniz yoğurtla yapılacak bazı besin maddelerinde su yerine tercih edebilirsiniz. Örneğin kabartma tozuyla yapacağınız poğaçayı bu suyla yoğurabilirsiniz. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Tuzsuz lor peyniri yapımı için gereken malzemeler
Tuzsuz Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Güvenilir bir mandıradan aldığınız inek sütünü temiz bir tülbent kullanarak süzün. Daha sonra tencereye boşaltarak kaynayıncaya kadar pişirin. İyice kaynadığında içine limon suyunu ilave edin ve yaklaşık 3 dakika kadar kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan indirin. Bu aşamada çok karıştırmadan oluşan lor peynirinin tencerenin dibine çökmesini bekleyin. Daha sonra kevgir kullanarak sertleşen peynir parçalarını delikli bir kabın içine boşaltın. Lor peynirinin suyunun iyice süzülmesi için bez torba veya tülbent de kullanabilirsiniz. Suyunun iyice süzüldüğüne emin olduğunuzda cam bir saklama kabının içine koyarak buzdolabına kaldırın. Lor peynirini daha fazla yapmak isterseniz malzemeleri orantılayarak artırabilirsiniz. 1 litre sütten sadece 1 öğünde tüketilebilecek kadar lor peyniri elde edilmektedir. Tuz katılmadığı için çabuk bozulacağından az miktarda yapmak daha doğru olacaktır. Bu arada eğer evde limon yoksa bir fiske tuz veya 1 kaşık yoğurt kullanarak da sütü lora çevirebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }