Türk peynir çeşitleri, Türk kültüründe yaygın olarak tüketilen peynirler, Ezine'den tulum peynirine, kaşar peynirinden örgü peynirine kadar neredeyse 190 çeşidi bulunmaktadır. Türk peynir çeşitleri her yörenin değişik lezzetleriyle 81 ilin her yerinde neredeyse her illere değişik tatlar ve kalitesiyle yayılmıştır. Uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve üretilen bu peynirler şehir restoranlarında birbirinden farklı sunumlar ile yerini alarak pek çok misafire sunulmaktadır. Türkiye'de yapılan belli başlı Türk peynir çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Türk Peynir Çeşitleri
Malatya Peyniri: Çiğ sütün yağının ve kuru maddesinin çekilmeden, peynirin mayalanması ile üretilen peynire Malatya peyniri adı verilir. Bu peynir genellikle Malatya'nın köylerinde üretilmektedir. Mayalanan peynir kesildikten sonra suya alınıp, üzerine br ağırlık konularak, manivela etkisinin oluşması için sıkıştırılır. Daha sonra bundan elde edilen peyniri kaynatıp salamuraya bırakmak ile elde edilir.
Çerkez Peyniri: Genellikle Sakarya yöresinde üretilen bu peynir halk dilinde Abhaz peyniri olarak da bilinmektedir. Bu peynirde 8 kilo sütten yaklaşık olarak 2 kilo kadar peynir elde edilmektedir.
Beyaz Peynir: En kaliteli beyaz peynirler genellikle Trakya ve Marmara Bölgesinde inek, keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. Yarım yağlı ve tam yağlı olarak üretilen bu peynirlerin en lezzetlisi genellikle koyun sütünden yapılan peynirlerdir.
Amasya Köy Peyniri: Amasya yöresinde geleneksek yöntemler ile elde edilen peynir, köy peyniri olup sütün kıvamına göre değişik değişik isimler ile satışa sunulmaktadır. Amasya'da 5 kilo sütten yaklaşık 1 kg peynir elde edilmektedir.
Kaşar Peyniri: Taze kaşar ve eski kaşar olarak ayrılan bu peynir, inek keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. Taze kaşar yapıldıktan sonra satışa sunulup tüketilirken, eski kaşar tuzun içerisinde en az 6 ay kadar bir süre bekletildikten sonra tüketilmektedir. Kaşar peyniri cinsine benzeyen diğer peynir çeşidi de kaşkaval peyniridir.
Krem Peynir: Peynirin yapımınsa süt ve süt kreması kullanılmaktadır. Kreması yumuşak olan bu peynirin yağ oranı oldukça yüksek olup, genellikle kahvaltılarda tüketilmektedir. Bunun yanı sıra pasta kremalarında da kullanılmaktadır.
Ardahan Küflü Peyniri: Ardahan'a özgü olan bu peynir, yağsız inek sütü ile yapılmaktadır. Ardahan'a küflü peyniri neredeyse her evde imal edilir ve çoğunlukla aynı yörede tüketilir. Bu nedenle bulunması zor olan peynir çeşididir.
Tulum Peyniri: Erzurum, Erzincan, Bergama ve Bingöl illerinin meşhur peyniri olan kolayca parçalanan yumuşak tulum peynirini birkaç ay dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.
Salamura Peyniri: Bingöl bölgesinde üretilen bu peynir, genellikle yayla evlerinde küçük aile işletmeleri tarafından yapılmaktadır. Salamura peyniri çiğ koyun sütünden elde edilerek hazırlanmaktadır.
Lor Peyniri: Peynir üretimi sonucunda açığa çıkan peynirlerin suyundan elde edilmektedir. Lor peyniri hafif aromalı ve yumuşak bir peynirdir. Genellikle böreklerde iç harç malzemesi olarak kullanılmaktadır. En kaliteli lor peynirleri kaşar peynirlerinin üretiminin suyundan kalanlarla yapılanlarıdır.