{ "title": "Tulum Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Tulum-Peyniri-86254.jpg", "date": "20.01.2024 18:07:11", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "
Tulum Peyniri, kahvaltılarımızın vazgeçilmez parçasıdır. Hemen hemen her öğün beslenirken, soframızdan eksik etmediğimiz besin kaynağımızdır. Peynir, vücudumuzdaki kemiklerinin ihtiyacı olan kalsiyumun büyük bir kısmını karşılar. Kemik ve diş sağlığı için en önemli mineraldir. Tüm hücrelerin çalışmasına yardımcı olarak, iskeletimizin güçlü olmasını sağlar. Süt içmeyi sevmeyen kişiler, tulum peyniri yiyerek kalsiyum ihtiyacını karşılamış olurlar.

Tulum peyniri, gıda sektöründe pide, börek ve kahvaltı servislerinde çeşit olarak zevkle sunarlar. Erzincan keçi tulum peyniri, yoğun vitamin içerdiği için çocukların sağlıklı gelişmeleri için çok etkilidir. Keçi sütünden yapılan tulum peyniri protein miktarı diğerlerine oranla daha yüksektir. Tulum peynirinin, normal beyaz peynirden ayıran çok özelliği vardır. Ağızda bıraktığı o mükemmel tat hiçbir şeye benzemez. Peynire tulum peyniri denmesinin nedeni hazırlanan peynirin hayvan postu içerisinde saklanarak hazırlanmasıdır.

Tulum Peyniri Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Tulum peyniri ülkemizde birçok ilimizde yapılmaktadır. Özenle hazırlanan tulum peynirleri ülkemizin her bölgesine göre değişik tat ve farklılıklar göstermektedir. Bu bölgelerde yapılan tulum peynirleri hayvancılıkla beraber insanların geçim kaynaklarıdır. Ülkemizde yapılan tulum peyniri çeşitleri; Erzincan tulumu, Elazığ savak tulumu peyniri, Çorum kargı tulumu peyniri, İzmir tulum peyniri. Konya tulumu, Bingöl tulum peyniri, Tunceli ve Erzurum tulum peynirleri olarak çeşitlilik göstermektedir. Tulum peyniri, keçi, inek ve koyun sütlerinden yapılmaktadır. Erzincan tulum peyniri diğer bölgelerin peynirlerine göre daha tanınmış olduğu için birçok yerde tulum peynirlerine hep Erzincan tulum peyniri denmektedir. Tulum peynirleri tam yağlı ve tuzlu olmaktadır. Tulum içerisine basılan peynir lezzetli olması için tüketime sunulmadan önce iki üç ay bekletilerek lezzetlenmesi sağlanır. Tulum peynirleri genellikle mayhoş tadındadır. Hayvan postu içerisinde saklanmaktadır. Tulum peyniri tuzlu ve dayanıklı olduğu için tüketiminde uzun süre saklana bilme özelliği vardır. Yemek için ayrılan peynir tüketilir diğer kalan peynir hava almayan bir kap içerisinde saklanabilir.

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Hayvancılıkla uğraşan köylülerden toplanan inek, keçi veya koyun sütleri tulum peyniri yapılmak üzere toplanır. Tulum peyniri yapılmak üzere toplanan süt mayalanır. Mayalanarak peynir şeklini alan süt suyu süzülmek üzere bekletilir. Daha sonra oluşan peynir daha büyük çuvallara konarak iyice suyundan arındırılmak için ortalama 10 gün bekletilir. Suyundan arınmış peynir tuşla karıştırılarak tuzlanır. Tuzlanan peynir tekrar torbalara konarak ağızları sıkıca bağlanır ve suyu süzülmek için 10 günlük bekleyişe geçer. Torbalarda suyun iyice süzülmesi için üzerlerine ağırlık konur. Suyu tamamen süzülen peynir bidonlara veya hayvan derisine basılarak soğuk hava depolarında olgunlaşması için beklemeye alınır. Bekleme süresi yaklaşık iki üç aydır. Bekleme süresi tamamlanan yenmek için olgunlaşan tulum peyniri kişilerin tüketimine sunmak için marketlerin raflarındaki yerlerini alırlar. Daha önceleri peynirin nemini almak için teknoloji gelişmeden önce mağaralarda bekletilirdi. Büyük emeklerle hazırlanan tulum peynirinin yapılışı çok zahmetli ve zordur. Sofralarımıza gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini yapılışını görerek öğrendik.

Tulum Peyniri Faydaları Nelerdir?
" } ] }