{ "title": "Trakya Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Trakya-Peyniri-66964.jpg", "date": "20.01.2024 00:12:21", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Trakya peyniri: Ülkemiz peynir üretimi bakımından oldukça zengin çeşide ve kültüre sahiptir. Her ilimizin kendi ismini taşıyan, ayrı güzellik ve lezzet içeren peynirler üretmektedir. Peynirciliğin en gelişmiş yerlerinden olan Trakya bölgesi peynir açısından çok zengin çeşit ve özel peynirlere sahiptir. Herkes tarafında beğenilerek yenilen, beyaz peynir, eski kaşar peynir, yeni kaşar peynir, lor peyniri, krem peynir, koyun peyniri, keçi peyniri gibi peynir çeşitleri Trakya'da üretilmektedir.

Trakya peynirinin kendine has lezzeti vardır ve yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da aranan bir peynirdir. Trakya bu özelliğini, hayvancılığın gelişmiş olmasına, coğrafi konumunun doğal olmasına ve Trakya peynir ustalarının kendine has yöntemleri olmasına dayanmaktadır. Peyniri lezzetlendiren mayasıdır. O açıdan Trakya peynir mayası özeldir ve taklitlerine dikkat etmek gerekir.

Trakya peyniri özellikleri nelerdir?

Trakya peynirinin lezzeti, bölge meralarının genişliği ve doğallığı, hayvancılığın gelişmiş olması, hayvanların gezer otlakta yaşamaları, yüksek kalitede süt vermelerinden kaynaklanır. Peynir üretimi tamamen doğal yöntemlere uyularak yapılır ve içeriğine saf süt, kaliteli maya ve deniz tuzu katılır.

Trakya peyniri nasıl yapılır?
Yapılışı: Sütü geniş ve derince bir tencereye koyarız. Ateşte ılık olana kadar ısıtılır. Parmağımızla kontrol ederiz, yakmıyorsa olmuş demektir. Daha sonra süt ocaktan alınır. Bir çay bardağı yoğurdu, bir kâsede pütürsüz olana kadar iyice çırpılır. Çay bardağına koyduğumuz peynir mayasının, içine bardağın 1/4 kadar su ilave ederiz ve karıştırırız. Şimdi kenarda bekleyen sütün içine, önce yoğurdu döker daha sonra çay bardağındaki peynir mayasını ilave ederiz. Çok fazla karıştırmamak gerekir, yoksa peynir maya tutmaz. Tencerenin kapağı kapatılır ve 2-3 saat bekletilir. 3 saat sonunda kapağı açıp bakmalıyız, görünüm aynen mayalanmış yoğurt gibi olmalıdır. Daha sonra mayalanmış yoğurt gibi karışımı, temiz bez torbaya dökeriz ve ağzını sıkıca bağlarız. Hazırladığımız iki temiz taşın arasına torbayı koyar, bir gün bu şekilde iyice süzülmesini bekleriz.
" } ] }