{ "title": "Trabzon Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Trabzon-Peyniri-72875.jpg", "date": "20.01.2024 17:56:16", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Trabzon peyniri mıhlama için olmazsa olmaz bir peynir çeşididir. Karadeniz tarafındaki dağlık alanların elverişli olması nedeniyle bu bölgede hayvancılık ön plana çıkmaktadır. Bundan dolayı Trabzon'da peynir üretimi fazlasıyla yapılmaktadır. Trabzon peyniri inek sütünden yapılır. Trabzon peynirine bazı yörelerde kolot, kolof ya da golot adı verilmiştir. Ufak kolot peyniri Karadenizin doğu bölgesinde Rize, Artvin ve Trabzon illerinde tam yağlı sütünden yapılan bir peynir çeşididir.

Trabzon peyniri nasıl yapılır?

Trabzon peyniri inek koyun keçi gibi hayvanların sütünden yapıldığı için oldukça lezzetlidir. Trabzon peynirini yapmak için öncelikle sütün kaymağı alınır ve geride kalan süt tencereye boşaltılır iki ya da üç gün dışarıda bekletilerek ekşitilir. Bekleyerek kesilen süt tencereyle birlikte ateşe konur ve içerisine bir miktar peynir mayası konur ve kaynamaya bırakılır süt kaynamaya başlamadan sürekli karıştırılır ve kesilen süt ateşte kaynadıkça süt teleme haline gelir. Teleme halini alan süt bir bez tülbent yardımı ile süzgeçten geçirilerek süzülür ve daha sonra süzgeç alınan süt iki saat bekletilir ve bu işlemin ardından peynir imansız peynir olarak adlandırılır ve bu imansız peynir Trabzon peyniri olarak da bilinir. Böreklerde çivil ve kuymak yapımında sık olarak kullanılır. Ayrıca peynirin süzülen suyunu tekrar ocağa koyarak kaynatıp yeniden bu sıvıyı süzerek bir miktar lor elde edilir. Bu loru biraz tuzlayarak poğaçalarda böreklerde kahvaltılarda ve daha farklı birçok alanda kullanabilirsiniz.

Trabzon peynirinin içerisindeki vitaminler ve nelerdir?

Karadeniz peynirinin her 100 gramında 320 kalori bulunur ve 23.00 gram yağ 2.80 gram karbonhidrat 2.20 gram protein bulunur. Diyetlerde sıkça kullanılan peynirler içerisinde protein kalsiyum B1, B2, B9 ve B12 vitamini bulunmaktadır. Ayrıca peynirin içerisinde A, D, K, E ve fosfor ve daha sayamayacağımız birçok vitamin ve mineral barındırır. Karadeniz peyniri yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı kemik ve diş sağlığına iyi geldiği bildirilmiştir ve son olarak Trabzon peynirinden yapılan kuymak veya bir diğer ismi ile mıhlama küçük büyük demeden herkesin sevdiği harika bir yöresel yiyecek haline gelmiştir.
" } ] }