{ "title": "Teleme Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Teleme-Peyniri-53131.jpg", "date": "21.01.2024 07:50:06", "author": "Emre Özdenbaşı", "article": [ { "article": "
Teleme peyniri dediğimizde aklımıza ilk gelmesi gereken Gaziantep ilimizin Araban ilçesidir. Bu yörede çoğunlukla koyunlardan bazen de keçilerden sağılan süt, ham incir ve dallardan yararlanarak kısa bir süre mayalanması ile eşşiz bir lezzete sahip olan teleme peyniri yapılır. Ortalama olarak 25 dakikada hazır hale gelen bu peynir aynı zamanda yüksek kalori ve yegâne bir tat barındırması sayesinde yöre halkındaki işçi ve çobanların gözde yiyeceği haline geliyor.

Teleme peyniri Gaziantep'in Araban ilçesinde uzun bir süredir yapılmasına rağmen ticari bir amaçla kullanılmadığından hala daha popüler olamamış yöre dışına yayılamamıştır. Güneydoğu'da yaygın olarak hazırlanan teleme peyniri, genelde çobanlar ile tarım işçilerinin vazgeçilmezi oluyor.

Besin yönünden de oldukça zengin olan teleme peyniri yüksek miktarda A vitamini kalsiyum ve protein içermektedir. Yağ yakma özelliği ve fazlaca karbonhidrat içermesinden dolayı teleme peyniri enerji deposu olarak gözde gıda haline gelmiştir.

Teleme peynirinin lezzetli olması için nelere dikkat etmek gerekir?
Teleme peyniri nasıl yapılır?

Daha olgunlaşmamış ham incir ağacı yaprakları ve inciler toplanır. Toplanmış bu olgunlaşmamış incirin ve dalların içindeki sütün çıkması için keskin bir aletle çizikler atılır ve bu sağılan sıvı koyun ya da keçi sütünün içerisine karıştırılır. Kısa bir süre karıştırma işleminden sonra ortalama 20-25 dakika kadar beklemeye bırakılır. Bu beklemenin ardından iyice katı hale gelen süt peynir gibi sertleşir. Hazırlanması çok kolay olan teleme peyniri köy ekmeği ve pekmez ile afiyetle tüketilir.
" } ] }